Miten vahvistaa lapsen kunnioitusta?
Lapsen kunnioitus on kolmikantaista. Siihen kuuluu lapsen fyysinen kunnioitus, lapsen henkinen kunnioitus ja lapsen kasvun kunnioitus. Kasvattajan tehtävä ei ole tehdä lapsesta jotakin vaan seurata uteliaasti lapsen kasvua ja pohtia, millainen lapsi on ja mitä hänestä näyttää tulevan.
Vaikka lapsi on meitä kohtaan joissain tilanteissa epäkunnioittava, me voimme olla häntä kohtaan kunnioittavia ja ohjata esimerkillämme. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lapsi saisi tehdä mitä vain ja millä tavalla vain. Rajat ovat lapsen turva.
Nämä neljä kohtaa edistävät lapsen kunnioituskäyttäytymistä
1. Ole hyvä malli
Se, mitä teet, on tärkeämpää kuin se, mitä sanot. Niinpä näytä kunnioittamisen mallia. Ei riitä, että olet kunnioittava lasta kohtaan, vaan kunnioituksen tulee näkyä myös puheessasi ja toiminnassasi mahdollista puolisoasi, ystäviäsi ja muita läheisiäsi kohtaan.
2. Kuunteleminen on kunnioitustaToisen jatkuva keskeyttäminen on epäkohteliasta ja epäkunnioittavaa. Jos puhut koko ajan lapsen asioiden päälle tai keskeytät asian jollain sinun mielestäsi tärkeämmällä aiheella, lapsi kokee, että häntä ei ymmärretä ja kunnioiteta.
3. Anna lapsen tehdä valintojaVarsinkin pienet lapset kuuntelevat päivät pitkät aikuisen ohjeita siitä, mihin mennään, mitä tehdään ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Lapsen olisi hyvä saada tehdä valintoja kehitystasonsa mukaisesti. Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä suurempia ja vastuullisempia päätöksiä hänen tulisi saada tehdä. Meidän tulee antaa tilaa lapsen kasvulle ja omalle tilalle, sillä se on osa kasvun kunnioitusta.
4. Ole rehellinenLapselle puhutaan asioista aina kehitystason mukaan, mutta se ei tarkoita, että aikuisen tulisi valehdella. Rehellisyys on kunnioittamista, ja se opettaa lapselle toden puhumisen tärkeyden. Pienillä valkoisilla valheilla voi vahingossa rikkoa luottamusta niin, että lapsi itsekin ajattelee, että sanoilla ei ole niin suurta merkitystä ja hän voi itsekin valehdella.
Kunnioitusharjoitus
Ottakaa kaksi paperia, vihreä ja punainen. Kerätkää, kirjoittakaa tai piirtäkää lasten kanssa vihreälle paperille asioita, jotka ovat kunnioittavia. Näitä voivat olla esimerkiksi kätteleminen, silitys ja halaaminen. Laittakaa punaiselle paperille puolestaan asioita, jotka eivät ole kunnioittavia, kuten töniminen, nipistely ja lyöminen.
Kun olette keränneet eri asioita, voitte miettiä, miten nämä näkyvät omassa käytöksessänne: Miten toimitte, jos toinen on epäkunnioittava teitä kohtaan? Millä tavalla voitte kunnioittavasti pitää kiinni rajoistanne ja oikeudesta esimerkiksi koskemattomuuteen? Mitä haittaa epäkunnioittavista asioista ja ei-toivotusta käyttäytymisestä on? Miksi sitä ei tulisi tehdä?
Lähde:
Tiia Trogen
Positiivinen kasvatus
PS-kustannus, 2020
TILAA TÄSTÄ.