Lapsi tarvitsee tukea myönteisen sisäisen puheen harjoittelussa
Sisäinen puhe tarkoittaa mielen sisäistä puhetta eli sitä tapaa, jolla puhumme ajatuksissamme itsellemme. Voimakkaat tunteet vääristävät herkästi ajatuksiamme, ja tulemme tehneeksi virhetulkintoja. Vihaisena koemme kaikkien olevan meitä vastaan, ja pelokkaana kaikki tuntuu uhkaavalta ja turvattomalta. Ihmisellä on taipumus uskoa omia ajatuksiaan, vaikka ne eivät pohjaisi todellisuuteen. Etenkin lapset tarvitsevat aikuisen tukea kääntääkseen ikäviä ajatuksia myönteisempään ja kannustavampaan suuntaan.
Sisäinen puhe ohjaa sitä, miten tulkitsemme maailmaa ja kuinka voimakkaita tunteita koemme. Jos lapsella on taipumus esimerkiksi ajatella aina pahinta tai puhua itselleen kielteiseen sävyyn, vaikuttaa se lapsen itsetuntoon ja psyykkiseen hyvinvointiin. On tärkeä oppia huomaamaan, millä tavalla puhuu itselleen. Yhtä tärkeää on ymmärtää, että puheen sävyllä on suora vaikutus siihen, miltä itsestä tuntuu. Omia tunteita voi oppia säätelemään pysäyttämällä tietoisesti kielteisen sisäiseen puheen ja korvaamalla sen myönteisellä, kannustavalla ja rauhoittavalla puheella.
Myönteisen sisäisen puheen vahvistamista voi lapsen kanssa harjoitella helpolla ajatustenkääntäjä-harjoituksella. Ajatustenkääntäjä-harjoituksessa opetellaan yhdessä korvaamaan ikävä sisäinen puhe tietoisesti myönteisellä ja kannustavalla puheella.
Esimerkki:
"En tule koskaan onnistumaan" -> "Harjoittelen, kunnes onnistun."
Tässä listattuna muutama ikävän sävyinen ajatus. Muuttakaa ajatukset myönteisiksi yhdessä:
"Miksi en voi olla samanlainen kuin muut."
"En opi tätä koskaan!"
"En ole riittävän hyvä."
"Kaikki ovat aina ilkeitä minulle."
Myönteistä sisäistä puhetta tarvitaan läpi elämän ja siksi se on niin hyödyllinen ja tärkeä mielenterveystaito, jota voi ja kannattaa harjoitella jo pienen lapsen kanssa.
Lähde:
Julia Pöyhönen — Heidi Livingston
Fanni ja liian jännittävä yö
Pelkojen voittamisen harjoitteleminen
Kumma, 2020
TILAA TÄSTÄ.