Tarinatemput ovat kuin pieniä taikoja, joiden avulla tarinat heräävät eloon!
Tarinatemppukone sisältää kolmekymmentä ohjekorttia, joiden avulla tavallisen lukuhetken voi muokata kokemukselliseksi ja osallistavaksi toiminnaksi.
Tarinatempuissa heittäydytään yhdessä ryhmän kanssa mielikuvitusleikkiin ja tarkastellaan tarinaa eri näkökulmista — tarinan päähenkilö voi vaihtua, kertomukseen voi tulla uusia juonenkäänteitä tai satu voidaan tulkita aivan uudella tyylillä.
Helposti toteutettavat tarinatemput paitsi piristävät lukuhetkeä myös vahvistavat kielellistä kehitystä sekä ilmaisu- ja vuorovaikutustaitoja. Niiden toteuttaminen ei vaadi aiempaa kokemusta draamatyöskentelystä. Temppuja voi varioida ryhmän koon ja osallistujien iän mukaan.
Korttien draamaharjoitukset ja sanataidetehtävät sopivat hyvin erityisesti varhaiskasvatuksessa käytettäviksi, mutta niitä voi soveltaa myös alakouluikäisten kanssa.
Tarinatemput eivät liity johonkin tiettyyn tarinaan, vaan niitä voi hyödyntää minkä tahansa kirjan kanssa.
Näissä tempuissa jokainen osaa ja onnistuu!
Tarinatemppukoneen avulla voi esimerkiksi
— piristää tavallista lukuhetkeä
— opetella ja vahvistaa vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja
— etsiä uusia näkökulmia ja syventää ymmärrystä käsiteltävään tarinaan tai aiheeseen
— luoda avointa, mukavaa ja reilua ryhmähenkeä lisäämällä osallistamista ja yhteisiä kokemuksia
— kehittää ja vahvistaa kielellisiä taitoja
— tutustuttaa erilaisiin ilmaisutapoihin ja rohkaista omaan ilmaisuun.
Esimerkkitehtävä:
Tutkikaa kirjan kantta ja muutamaa kuvaa kirjan sisältä. Keksikää niiden perusteella oma tarina, joka voisi liittyä näihin kuviin ja jolla voisi olla samanlaiset kannet.
Tarinatempun ohjaaja voi aloittaa tarinan sanomalla: ”Olipa kerran...” Jokainen leikkijä saa jatkaa tarinaa vuorollaan muutamalla sanalla tai lauseella. Tarinatempun ohjaaja voi tarvittaessa johdatella syntyvää tarinaa sopivasti, jotta yhteys kirjan kuvitukseen säilyisi.
Keksitty tarina voidaan päättää sanoihin ”Sen pituinen se”. Miettikää myös käsittelemänne kirjan nimeä. Keksikää oma tarina, jolla voisi olla sama nimi kuin tällä kirjalla.
Kuvittaja: Riikka-Elina Rissanen.
Leena Ylimäki, KM, erityisopettaja ja draamakasvattaja, on yli kymmenen vuotta kouluttanut muun muassa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilökuntaa draamatyöskentelyn mahdollisuuksista. Hän haluaa tuoda esille draaman ilon, hyödyn ja monipuolisuuden eri-ikäisten kanssa.
Riikka-Elina Rissanen, FM, on kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä. Kuvillaan hän haluaa kertoa tarinoita ja välittää tunteita ja tunnelmia. Piirtäminen on hänen elämänmittainen intohimonsa.