Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.
Näin motivoit oppimaan
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana
TARJOUS 9,90 €
Hinta voimassa 14.4.2024 asti Normaalihinta 39,00 € Normaali jäsenhinta 33,20 € Ostoskorissa 0 kpl
  • 1. painos, 2022
  • ISBN 978-952-370-220-2
  • Nidottu, 197 sivua
  • Tilausnumero 184082096

Kati Vasalampi

Näin motivoit oppimaan

Motivaatio on kaiken toimintamme liikkeelle laittava voima. Se saa myös oppijat työskentelemään sinnikkäästi haastavissakin tehtävissä.

Lapset ja nuoret rakentavat motivaatiotaan vuorovaikutuksessa oman lähiympäristönsä eli kavereidensa, perheensä ja koulun aikuisten kanssa. Ulkoinen motivaatio lähtee luonnollisesti sisäistymään sopivassa ympäristössä.

Motivaation sisäistymisen kannalta on olennaista, miten psykologiset perustarpeet — autonomian tarve, tarve pystyvyyden eli kyvykkyyden kokemukseen ja tarve yhteenkuuluvuuden kokemukseen — tyydyttyvät elinympäristössä.


Oppimisympäristö, joka tukee psykologisia perustarpeita, ei tue vain sisäisen motivaation kehittymistä vaan myös oppijan hyvinvointia ja koulusuoriutumista.

Miten psykologisia perustarpeita ja niiden myötä motivaatiota voidaan tukea? Millainen rooli on esimerkiksi oppijan hyvinvoinnilla, sopivankokoisilla oppimishaasteilla, toiminnan selkeällä organisoinnilla tai ilmapiirillä? Entä millaista on motivaatiota tukeva vuorovaikutus, kun joudutaan antamaan kielteistä palautetta?

Teos tarjoaa tutkittua tietoa oppimismotivaatiosta ja sen tukemisesta. Kirja sopii peruskoulussa ja toisella asteella opetus- ja ohjaustyötä tekeville.



PsT, dosentti Kati Vasalampi työskentelee tutkijana Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella. Hän on tutkinut motivaatiota reilun 15 vuoden ajan ja on innostunut tutkimustiedon soveltamisesta arkielämään oppijoiden ja opettajien hyödyksi.

Motivaatiotutkimuksen alalla on pystytty osoittamaan, millainen motivaatio tukee oppijan sinnikkyyttä parhaiten, millainen oppimisympäristö edistää oppimista ja oppimismotivaatiota sekä millainen vaikutus oppijan ajattelutavalla on hänen motivaatioonsa. Ongelmana motivaatiotutkimuksessa on sen moniäänisyys. Oppimistutkimuksen ympärille on kehittynyt useita erilaisia motivaatioteorioita, joilla on erilaisia näkökulmia tai jotka keskittyvät oppimisprosessin eri vaiheisiin. Osa teorioista on hyvinkin laajoja, osa taas tiettyyn kontekstiin painottuvia. Näitä teorioita ja niiden parissa esitettyjä tutkimustuloksia on haastavaa vertailla keskenään, sillä teorioissa käytetyt käsitteet ja mittarit eroavat toisistaan. Väliin puhutaan jopa motivaatiotutkimuksen viidakosta, josta on vaikea saada otetta. Tämä hajanaisuus oli kimmokkeenani kirjani kirjoittamisessa. Tässä kirjassa lähestyn oppimismotivaatiota tutkimustuloksiin nojautuen mutta käytännönläheisesti pohtien, miksi ja miten oppijat eroavat toisistaan yksittäisissä oppimistilanteissa ja mitkä tutkimuksen mukaan ovat keskeisiä asioita oppimismotivaation tukemisessa.
Kati Vasalampi

Miksi lukea tämä kirja?
Opettajalla on oppijoiden psykologisten perustarpeiden tukemisessa iso rooli. On havaittu, että oppijat raportoivat keskimäärin enemmän sisäistä motivaatiota ja pystyvyyttä sekä vahvempaa itseluottamusta luokissa, joissa opettaja on psykologisia perustarpeita tukeva kuin luokissa, joissa opettaja jättää oppijoiden psykologiset perustarpeet huomiotta. Psykologisia perustarpeita tukevilla luokilla oppijoiden arvosanat ovat keskimäärin parempia ja oppijat sisäistävät oppimistehtävät paremmin. Lisäksi näillä luokilla koulutuksen keskeyttäminen on vähäisempää.

  • 1. painos, 2022
  • ISBN 978-952-370-220-2
  • Nidottu, 197 sivua
  • Tilausnumero 184082096

Auta muita tekemään ostopäätös ja arvioi tuote!

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.