Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.
Aivosi tarvitsevat tauon
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana
HINTA 29,00 €
JÄSENELLE 24,70 €
Ostoskorissa 0 kpl
  • 1. painos, 2021
  • ISBN 978-952-370-150-2
  • Sidottu, 128 sivua
  • Tilausnumero 100079737

Minna Huotilainen

Aivosi tarvitsevat tauon

Taukokulttuurin elvytysopas

Jätätkö tauot väliin, jos työssä on kiire? Tuntuuko siltä, että lähes aina on kiire ja siksi lipsut jatkuvaan paahtamiseen? Miten pidät tauot, jos työskentelet etänä?

Tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taukojen vaikutusta työskentelyyn. He ovat tarkastelleet toisaalta työn kuormittavuudesta toipumista ja toisaalta tauon antamaa buustia kehon ja mielen toiminnalle. Kirja kertoo tieteellisiä perusteluja sille, miksi tauko on tärkeä ja myös tuottava osa työtä.

Työpaikoilla on puhuttu viime vuosina paljon arvoista Arvoista on tärkeää puhua, ja työssä konkreettisella tasolla toteutettavat arvot ovat työntekijälle myös tärkeä hyvinvointitekijä. Taukokulttuurissa arvot näkyvät arjen tasolla. Jos työnantaja puhuu työntekijöiden hyvinvoinnista ja jopa työntekijäkokemuksesta, miten se näkyy taukokulttuurissa? Jos olemme yhdessä todenneet yhteistyön, sitoutumisen ja verkostoitumisen tärkeiksi ja kehitettäviksi tavoitteiksi työssämme, miten se näkyy taukokulttuurissamme? Voiko taukokulttuuri auttaa meitä suunnittelemaan ja kehittämään omaa toimintaamme paremmaksi?

Teos antaa eväät työpaikan taukokulttuurin muokkaamiseen ja haastaa meidät kaikki kehittämään parempaa taukokulttuuria. Tule mukaan uudistamaan taukoja!

Minna Huotilainen on kasvatustieteen professori Helsingin yliopistosta. Hänen tutkimusmenetelmänsä on aivotutkimus, ja hän soveltaa sitä erityisesti oppimisen kysymyksiin. Hän on tutkinut mm. musiikkiharrastuksen ja muiden taito- ja taideaineiden roolia oppimisessa, eri-ikäisten oppimista, oppimista työelämässä sekä optimaalista aivojen huoltamista ja palautumista. Hän on innostunut tutkimustiedon soveltamisesta käytännön elämään jokaisen oppijan ja opettajan hyödyksi.

On neljä syytä otta työn tauottaminen vakavasti:


1) Työuupumus on vakava aivojen uupumustila, jossa kognitiivinen toiminta kärsii. Työuupumuksen torjuminen vaatii sen, että työntekij kokee voivansa vaikuttaa omaan työhönsä, tuntee työnsä sujuvan hyvin ja kokee olevansa aikaansaava työntekijä. Taukokulttuurin kehittäminen on yksi hyvä vastaus työuupumuksen torjuntaan koko organisaatiossa.

2) Luovuus vaatii oikeaa autonomisen hermoston tilaa — muutoin aivoissamme piilevät uudet ideat jäävät tietoisuutemme ulkopuolelle. Koska työssä vaaditaan yhä enemmän ongelmanratkaisua ja poikkeustapausten parissa työskentelyä, luovuuden, kekseliäisyyden ja oivaltamisen merkitys kasvaa. Taukokulttuurin kehittäminen on olennainen tapa lisätä huokoisuutta ja luovuutta työpäivään.

3) Työ vaatii yhä enemmän yhteiskehittelyä siten, että erilaiset, eri aloilta ja mahdollisesti eri organisaatioista tulevat ihmiset tuottavat yhdessä uusia ajatuksia, suunnitelmia, konsepteja ja ideoita. Taukokulttuurin avulla hyvin erilaisista taustoista tulleet ihmiset tutustuvat ja voivat luottaa toisiinsa paremmin. Luottamus on yhteiskehittelyn ehdoton edellytys, sillä jos luottamusta ei ole, aivomme eivät pysty yhteiskehittelyyn vaan keskittyvät oman aseman turvaamiseen.

4) Kestävät työurat ovat koko yhteiskuntamme perusta. Toivomme, että ihmiset pystyvät ja haluavat työskennellä vielä iäkkäinäkin. Kestävä työura ei ole sprintti eikä edes maraton, vaan se on ultrajuoksua. Työn tulee olla myös palkitsevaa. Ilman hyvää taukokulttuuria tähän on vaikea yltää.

  • 1. painos, 2021
  • ISBN 978-952-370-150-2
  • Sidottu, 128 sivua
  • Tilausnumero 100079737

Auta muita tekemään ostopäätös ja arvioi tuote!

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.