Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.
Kaveritaidot varhaiskasvatuksessa
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana
HINTA 39,00 €
JÄSENELLE 33,20 €
Ostoskorissa 0 kpl
  • 1. painos, 2022
  • ISBN 978-952-370-218-9
  • Nidottu, 224 sivua
  • Tilausnumero 100082203

Vilja Laaksonen

Kaveritaidot varhaiskasvatuksessa

Kun lapsi saa kavereita, hän astuu maailmaan, jossa on omanlaisensa säännöt ja kulttuuri. Tässä maailmassa rakennetaan ja ylläpidetään kaverisuhteita, harjoitellaan ryhmässä toimimista ja jaetaan uusia kokemuksia. Kaikki nämä ovat osa lapselle tärkeitä kaveritaitoja, joita hän pääsee harjoittelemaan vertaistensa kanssa.

Varhaiskasvatus tarjoaa lapsille monipuolisen oppimisympäristön kaveritaitojen harjaannuttamiseen yhteisten hetkien ja leikkien myötä. Lapsi oppii muun muassa tuomaan oman äänensä kuuluviin, ottamaan toiset huomioon, osallistumaan leikkiin ja ratkaisemaan riitatilanteita itse.

Kaveritaidot voidaan jakaa neljään osa-alueeseen. Näitä taitoja ovat
⭐️ ryhmässä toimimisen taidot,
⭐️ vuorovaikutuksen ylläpitämisen taidot,
⭐️ vuorovaikutukseen liittymisen taidot sekä
⭐️ toisten huomioon ottamisen taidot.

Kirjassa esitellään nämä neljä kaveritaitojen osa-aluetta sekä niihin kiinnittyvät 16 osaamistavoitetta. Kirjan yksi keskeinen viesti on, ettei ole olemassa täydellistä viestijää. Vaikka lapsilla voi olla erilaisia valmiuksia toisten kanssa toimimiseen, kaveritaitoja voi aina oppia ja harjoittaa. Kaveritaidoilla on merkittävä rooli osallisuuden ja toimijuuden muodostumisessa, mikä puolestaan vaikuttaa lapsen käsitykseen itsestään osana vertaisryhmää.

Saat myös konkreettisia näkökulmia ryhmätoiminnan ja kaverisuhteiden kehittämiseen varhaiskasvatusikäisten lasten parissa toimiville aikuisille ja myös lasten vanhemmille. Kirjassa havainnollistetaan kaveritaitojen kytkemistä osaksi henkilökohtaista varhaiskasvatussuunnitelmaa sekä annetaan vinkkejä pedagogisen toiminnan suunnitteluun ja johtamiseen. Myös kasvatuskumppanuuden rakentumista ja kehittämistä tarkastellaan sekä vanhemman että varhaiskasvatuksen henkilökunnan näkökulmasta.

Kirjan loppuun on koottu lapsiryhmässä toteutettavia kaveritaitoharjoitteita. Kaveritaitojen vahvistamisen keskiössä on positiivisen kulttuurin rakentaminen ryhmään, minkä ansiosta ryhmässä arvostetaan ja kunnioitetaan erilaisuutta ja monimuotoisuutta.

Kirjan avulla aikuinen voi auttaa lasta näiden kaveritaitojen oppimisessa kuuntelijana, rohkaisijana ja neuvojana. Ohjattu ja turvallinen kaveritaitojen harjoittelu tukee lapsen oma-aloitteista ja itsenäistä osallistumista kaikenlaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Toivon, että kirjasta on iloa niin varhaiskasvatuksen ammattilaisille, vanhemmille, varhaiskasvatuksen tutkijoille kuin päättäjille. Meistä jokainen katsoo lasten kehitystä omasta näkökulmastaan, mutta tavoite on sama: tukea lasten turvallista kehitystä ja mahdollistaa onnellinen lapsuus.

FT Vilja Laaksonen on lasten kaveritaidoista väitellyt tutkija, johtaja ja kahden pienen lapsen äiti. Lasten maailmaan sukeltaminen tutkijan silmin on avannut kaveritaitojen merkitystä tasapainoisen elämän polulla. Hän uskoo siihen, että jokaisella lapsella on oikeus tulla hyväksytyksi ja saada turvallisia kokemuksia kavereiden kanssa.

  • 1. painos, 2022
  • ISBN 978-952-370-218-9
  • Nidottu, 224 sivua
  • Tilausnumero 100082203

Arvostelut kirjasta Kaveritaidot varhaiskasvatuksessa

Hyvä kirja tärkeaästä aiheesta

Kaveritaidot on tärkeä osa-alue varhaiskasvatuksessa ja kaikkien lasten kanssa tulee tilanteita että aikuisen pitää ottaa kantaa lasten keskinäisiin asioihin. Tästä kirjasta saa selkeät ohjeet siihen, miten kaveritaitoja opetetaan ja opetellaan, sekä miten niistä saa otteen. Näitä kun käy läpi työyhteisössä, ollaan kaikki samalla aaltopituudella asioista. Suosittelen!

- Riikka

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.