Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Heitä nurkkaan vanhat ja kulahtaneet ajatukset luonteen mahdollisuuksista

Väsyttääkö kierre, jossa lapset hakevat huomiota ei-toivotulla käytöksellä? Toistatko itseäsi kieltämisessä kuin rikkinäinen levy? Oletko joidenkin lasten kohdalla kenties väsynyt, neuvoton tai toivoton omista voimavaroistasi? Kaipaatko työkaluja ja keinoja lähteä pureutumaan lapsen käyttäytymiseen syvemmin? Kaipaatko myönteisempiä toimintamalleja työhösi? Miten saada lasten ja nuorten itseluottamus, ryhmän turvallisuuden tunne sekä keskinäinen kunnioitus lisääntymään? Miten löytää oppimisen ilo niillekin lapsille, joille asia on erityisen haasteellinen?

Huomaa hyvä! -Näin ohjaat lasta ja nuorta löytämään luonteenvahvuutensa -kirja auttaa sinua vastaamaan näihin kysymyksiin. Samalla se auttaa sinua oppimaan itsestäsi ja omista vahvuuksistasi. Se auttaa sinua näkemään entistä selvemmin vahvistavan ja myönteisen palautteen lukuisat mahdollisuudet.

Kun avarrat näkemystäsi ja suljet oven takanasi vanhentuneelle ajattelulle, aukeaa liuta uusia ovia ja mahdollisuuksia edessäsi. Tarkalleen ottaen 26 mahdollisuutta. Nämä kaikki (26) luonteenvahvuudet ja niiden mahdollisuudet on selvitetty Huomaa hyvä! -kirjasta ja -korteista muodostuvassa paketissa.

Heitä nurkkaan vanhat ja kulahtaneet ajatukset luonteen mahdollisuuksista. Päivitä tietosi ja samalla koko asenteesi! Koko maailma on avoinna sinulle — ja erityisesti kaikille niille lapsille, joiden parissa teet työtä.

Entisestään kasvaneet tilastot yhä nuorempien syrjäytymisestä ja mielenterveysongelmista kertovat karua totuutta Suomen nuorten hyvinvoinnin tilasta. Selvää on, että näiden ongelmien ennaltaehkäisy on tärkeässä asemassa, mutta toteutus ei välttämättä enää olekaan niin selvää.

Kirjan luettuasi heräät huomaamaan kaikki ne lukemattomat mahdollisuudet, miten jokainen lasten kanssa työtä tekevä onnistuu omalta osaltaan vaikuttamaan tähän valtavan tärkeään asiaan.

Muutos ongelmakeskeisestä lähestymistavasta ja puutteiden korjaamisesta hyvän tietoiseen etsimiseen ja löytämiseen ei tapahdu hetkessä, mutta kirjan luettuasi olet varmasti oikealla polulla.

Hyvä on kaivamalla kaivettava esille toisin kuin kaikki negatiivinen kyllä huomataan muutenkin. Se on luontaista ihmisille, mutta on mahdollista muuttaa tämä totuttu tapa ja saada oma asenne kohdilleen näkökannan muututtua.

Itse huomasin tällaisen positiivisen psykologian voiman jo teini-iässä. Luin siskoni kirjahyllystä kirjan: ”100 tapaa tulla onnelliseksi”, jonka seurauksena aloin kirjoittaa omaa listaa siitä, mikä minut tekee onnelliseksi ja iloiseksi. Alkuun piti tietoisesti miettiä, mikä minua esim. juuri tässä hetkessä ilahduttaa, mutta ajan mittaan niitä ilahduttavia asioita ei tarvinnut enää kaivamalla kaivaa esille, vaan niitä ilmaantui kuin itsestään tietoisuuteen, jolloin ne ilahduttivat entisestään. Enää en ole tuota listaa kirjoittanut vuosikausiin, mutta se tietoisuus noista arjen pienistä onnen hetkistä on kuitenkin jäänyt.

Tällainen taito voi silti helposti unohtua, joten sitä on hyvä pitää myös tietoisesti yllä koko ajan. Tarvitsee vain tehdä se valinta, miten haluaa asioihin suhtautua. Sama pätee luonteenvahvuuksiin. Asenne ratkaisee. Niin tässäkin tapauksessa.

Minkään asian opettamisesta ei ole hyötyä, jos osaaminen ei tule käyttöön. Tarvitaan rohkeutta ja sinnikkyyttä hyödyntää kaikki oppimansa. Näin todetaan kirjan alussa, ja niinhän se menee. Jos perusta ei ole kunnossa, on vaikeaa saada kaikki se oppimisen ja osaamisen potentiaali käyttöön, mitä ihmisessä on. Sen takia on erityisen tärkeää ymmärtää se, miten lapsi kehittyy ja oppii parhaiten ja vasta sen jälkeen miettiä, mitä opetetaan.

Itsesäätely ja sinnikkyys ennustavat koulumenestystä. Ja vahva luonne puolestaan ennustaa onnellisuutta. Kukapa meistä ei haluaisi olla onnellinen? Kuten huomaatte, kirjan teemat ovat hyvinkin merkityksellisiä tyydyttävän elämän kannalta.

Kirjaa lukiessa havahtui jatkuvasti tunnistamaan myös omia luonteenvahvuuksiaan ja se auttoi ymmärtämään omia kiinnostuksenkohteita ja tapoja toimia. Tällaisen syvällisen itse-analyysin pohjalta tuntui olevan paljon helpompi nostaa sarvet pystyyn myös lasten luonteenvahvuuksien tunnistamiseen sekä kannustavan palautteen antamiseksi, jotta myös lapset itse oppisivat huomaamaan ne ja tuntemaan tyytyväisyyttä omista vahvuuksistaan. Tähän kun liittää sen, että oppii nauttimaan sinnikkäästä työnteosta, saa todella hyvät eväät pitkälle tulevaisuuteen.

Itsearviointia on nykyään alettu painottaa myös lapsilla. Kirja ja kortit sisältää kokonaisvaltaisen ja valmiin työkalupaketin itsearvioinnin tueksi ja itsetuntemuksen kasvattamiselle.

Erilaiset uudet materiaali- ja muut toiminnalliset ideat antavat mukavasti piristystä ja vaihtelua sekä sitä kautta motivaatiota työhön, mutta kirjassa esitetty näkemys luonteenvahvuuksien nivouttamisesta kasvatukseen antaa kokonaan uuden perspektiivin koko työnkuvaan.

Kirjan ohjeita on helppo toteuttaa. Et tarvitse muuta kuin avoimen ja vastaanottavaisen mielen. Kun jotakin asiaa prosessoi tietoisesti mielessään, alkaa siihen liittyviä asioita nähdä joka puolella ympärillään. ”Vauvakuume” on tästä hyvä esimerkki. Itsekin kun olin raskaana, en paljon muuta nähnytkään kuin raskaana olevia naisia tai vauvan vaunuja. Sama päti onnellisuuslistan kanssa.

Näin myös luonteenvahvuuksiin alkaa kiinnittää tiedostamattaan huomiota. On ollut ihana huomata, miten eri luonteenvahvuuksien nimet päätyy myös lasten kielenkäyttöön, kun on niitä itse alkanut viljelemään ja kiinnittämään niihin päivittäin huomiota.

Tällainen positiivinen ajattelu kiehtoo valtavasti ainakin itseäni, ja kun sen linkittää vielä kasvavien ihmistenalkujen hyvinvointiin, niin kiinnostus ja motivaatio aiheeseen pääsee ihan uusiin ulottuvuuksiin. Kasvun ja potentiaalin mahdollisuus ja sen kehittäminen häiriöiden hoidon sijasta on kerrassaan käänteentekevä muutos kasvatusajattelulle! Sen mahdollisuudet tuntuvat rajattomilta!

Positiiviselle psykologialle oleellista on tietoisuus siitä, että voimme itse vaikuttaa hyvinvointiimme. Kasvatuksessa tämä seikka korostuu entisestään, kun sen vaikutus ei koske ainoastaan meitä itseämme. Tämä näkökulma ja asenne auttaa varmasti vastaamaan myös nyky-yhteiskunnan muuttuviin ja monimuotoisiin haasteisiin.

On upea tunne, että saa olla auttamassa lasten luonteen muovaantumisessa hyvinvointia kasvattavaan suuntaan! Kuinka kauaskantoiset vaikutukset sillä onkaan! Aihe on hyvin mielenkiintoinen myös siksi, että kirjaa lukiessa oppii samalla itsestään.

Kirjassa selvitetään seikkaperäisesti positiivisen psykologian merkitystä, hyvinvointia, onnellisuutta ja luonteenvahvuuksia. Se antaa paljon informaatiota ja pohdittavaa, mutta myös todella hyviä vinkkejä luonteenvahvuuksien kehittämisen siirtämisestä teoriasta käytäntöön ja arkeen.

Itsetutkiskelu luonteenvahvuuksiin liittyen auttaa myöhemmin elämässä sekä ongelmia ja vaikeuksia kohdatessa. Välittävä läsnäolo ja turvallinen vuorovaikutus sekä myötätuntoinen ilmapiiri antaa parhaat puitteet itsetutkiskelulle ja luonteen kasvulle.

Haluatko sinä käytännön työkaluja laadukkaaseen ja yksilölliseen varhaiskasvatukseen? Kiinnostaako sinua lasten erikoislaatuisuuden huomioiminen?

Suosittelen vahvasti lukemaan tämän kirjan. Se on mahtava työkalu, kun sen avulla voi myönteisesti huomioida jokaisen lapsen taustasta ja yksilöllisistä vaikeuksista huolimatta.

Anna hyvän kiertää!

Outi Kosunen
Takaisin muihin kirja-arvioihin>>

Tilaa Huomaa hyvä! -kirja ja -toimintakortit>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.