Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Oivallinen väline ottaa tunteet puheeksi lasten kanssa


Jukka Hukka -kirjasarja sisältää tunnekortit sekä viisi kirjaa, joista jokainen käsittelee omaa teemaansa. Teemat ovat hyvin syvällisiä ja niihin liittyvät sadut käsittelevät hyvin vaikeitakin asioita. Tämän takia suosittelen ennen kirjojen lukemista lasten kanssa, että luet satuihin liittyvät pohjustukset etukäteen. Kirjasarja soveltuu mielestäni upeasti esimerkiksi projektimaiseen työskentelyyn!

Tunnetaitojen teemoja käsitellään kirjoissa sadun keinoin, jonka lisäksi kirjoista löytyy paljon käytännönläheisiä vinkkejä, miten asiaa olisi hyvä pohtia lasten kanssa. Kirjoista löytyy sadun lisäksi lyhyitä tarinoita sadun havainnollistamiseksi ja sen syvempään tutkiskeluun. Paljon korostetaan myös lasten kerronnan dokumentoimista paperille joko sanoin tai kuvin. Runomuotoista tarinaa on mukava lukea ja se antaa mahdollisuuksia myös kielelliseen pohdintaan lasten kanssa.

Jukka Hukka -tunnekorttien käyttö on hyvä lisä, koska tunteiden tunnistaminen ja niiden sanoittaminen on helpompaa visuaalisen avun kera.



Jukka Hukka ja kirjava takki keskittyy ystävällisyyteen ja toisten huomioimiseen. Teemana kirjassa on kiusaaminen, kaveritaitojen harjoittelun merkitys ja auttaminen. Kirjassa esiintyvät tunteet vaihtelevat myötätunnosta rohkeuteen ja rakkauteen. Aihetta pohjustetaan monin tavoin mm. keskustelulla hyvän ruokkimisesta, turvataitojen merkityksestä ja itsensä ilmaisemisesta. Vinkkeinä tunteiden käsittelyyn on esim. Ystävällisyyden laatikko, Vahvuuspiiri, Kehu-hippa, Reviiriympyrät sekä oman kuvan askartelu erilaisuuden ja ainutkertaisuuden korostamiseksi ja harjoitukset jämäkästä itsensä ilmaisemisesta.

Jukka Hukka ja hirveä harmi keskittyy itseluottamuksen vahvistamiseen. Teemana kirjassa on ulkopuolisuus, yksin jääminen, ilkeys, kosto, tunteiden loukkaaminen, katuminen ja anteeksi antaminen sekä ystävyys. Kirja pitää sisällään siis hyvin tärkeitä aiheita. Tarinan elävöittämiseksi kirjassa esitetään erilaisia draaman keinoja.

Jukka Hukka ja varjohirviö keskittyy pelon ja jännityksen kesyttämiseen. Teemana kirjassa on pilkanteko, mielikuvitus, pelko sekä rohkeus, ja siinä puhutaan hyvin mm. erilaisista pelkoa lisäävistä tilanteista (äänet, varjot), keinoista vaikuttaa omaan mielikuvitukseen (ruokitaanko pelkoa vai ei) sekä vahvuuksista, uusien taitojen harjoittelusta ja kannustamisen tärkeydestä. Kirja tuo esiin hyvin syvällisiä näkökulmia. Ideoita tunteiden käsittelyyn ovat mm. Mielikuvitusmatka, Taikavoima, Mörkötehdas ja voimahahmon askarteleminen (mitä ominaisuuksia lapsi kaipaa itselleen pelätessään) sekä tunteiden tarttumiseen liittyvät tehtävät.

Jukka Hukka ja Iso Hukka keskittyy menetyksestä ja surusta selviämiseen. Kirjassa esiintyvät tunteet vaihtelevat haikeudesta, vihaan, pettymykseen, suruun, toivoon ja hyväksyntään. Siinä kerrotaan surun käsittelemisestä ja siitä, miten asiasta on hyvä keskustella lasten kanssa. Siinä annetaan keskustelu- ja toimintavinkkejä myös siihen, miten tunteet voivat sekoittua toisiinsa, esiintyä päällekkäin tai seurata nopeasti toisiaan. Myös lohduttamis- ja empatiataitoja pohditaan. Kirjassa annetaan ajateltavaa myös aikuisille mm. siitä, miten on äärimmäisen tärkeää, ettei lapsen tunteita tule torjuneeksi samalla, kun kannustaa häntä itsenäisyyteen menetyksen jälkeen. Esimerkkeinä toiminnallisista ja innostavista ideoista on mm. Tunnetanssit, Lohdutuksen huoneentaulu, Muistojen laatikko sekä erilaiset luovan toiminnan vinkit.

Jukka Hukka ja lohikäärmevauva keskittyy puolestaan rauhoittumisen harjoittelemiseen. Teemana kirjassa on huolehtiminen, murheiden jakaminen ja helpotuksen tunne. Aikuisen roolissa korostuu taas lasten oivallusten, kokemusten ja tunteiden arvostaminen. Vaikka lasten huolet tuntuisi kuinka pieniltä, ei niitä saa koskaan vähätellä. On myös tärkeää kannustaa kohtaamaan negatiivisetkin tunteet. Kirjassa painotetaan sitä, miten kaikki tunteet ovat arvokkaita ja miten itsellä on valta vaikuttaa siihen, miten tunteisiin reagoi. Kirja antaa keinoja huolesta irti päästämiseen sekä vinkkejä tunteiden käsittelyyn tunnekorttien ja erilaisten rentoutusharjoitusten (kehonosat, värien hengittäminen, mielikuvamatkat) kautta.

Kiitollisuusvihko mainitaan myös yhtenä ideana. Siinä lasta kehotetaan kirjoittamaan tai piirtämään päivittäin vihkoon ainakin yksi asia, mistä on ollut sinä päivänä kiitollinen. Minulla on ollut omien lasteni kanssa tähän liittyvä tapa, jota olemme harrastaneet pienestä pitäen.

Aina iltarutiinien yhteydessä pyydän heitä kertomaan päivän kurjimmat ja kivoimmat tapahtumat. Tämä tarkoittaa, että ensin he kertovat minulle päivän kurjimman tai kurjimmat asiat. Näin he saavat purettua harminsa ja huolensa päivän päätteeksi, jos eivät ole sitä aiemmin tulleet tehneeksi. Lopuksi kehotan kertomaan päivän kivoimman tai kivoimmat asiat, jolloin tulee harjoiteltua kiitollisuuden taitoa. Samalla jää mukava mieli lähteä unta hakemaan, kun on ensin saanut kahdenkeskisen jutteluhetken äidin kanssa. Lapset pitävät tästä kovasti ja monesti kertovat nämä asiat automaattisesti, jos en ole muistanut kysyä. Ajatuksena minulla oli tällaista rutiinia aloitellessa, että kun alkaa kertomaan pienistä harmituksista ja huolista, niin sitten vuosien päästä, jos kerrottavana on jotain isompaa huolta, niin se olisi helpompi kertoa eikä tulisi tarvetta tunteiden salaamiselle.

Kiitollisuus liittyy myös ilon ruokkimiseen, jota Jukka Hukka ja lohikäärmevauva -kirjassa myös käsitellään. Vinkkeinä tähän mm. Hassujen ilmeiden tehdas tai tanssiminen yhdessä lasten kanssa. Mitä vapautuneemmin aikuinen tanssii, sitä hauskempaa lapsilla on. Myös tästä tulee omia muistoja mieleen.

Kun lapseni olivat pieniä, meillä oli tapana pitää aina sunnuntai-tanssit. Ne pidettiin keittiön lattialla ja jokainen tanssi; välillä yksin, välillä yhdessä. Sitä ei kestänyt ajallisesti kovin kauaa, mutta se oli säännöllistä ja toi paljon iloa. Monesti tanssit lähti käyntiin vaikkapa kesken tiskaamisen. Tämä tapa on tosin sittemmin unohtunut, mutta vasta sitä lasten kanssa muisteltiin ja päätettiin ottaa uudestaan tavaksi. :) Myös töissä eräs lapsi pyytää minua usein tanssimaan, johon heti lähden kaveriksi. Tällaista spontaania iloa olisikin mukava saada levitettyä laajemmallekin!

Yhteenveto


Omat 9- ja 8-vuotiaat lapseni pitivät tästä paljon tunteita sisältävästä kirjasarjasta kovasti. Kuvitus oli heille suuresti mieleen ja he tutkivat tarkasti kirjan kuvia. Myös päähenkilöt olivat kovin mieleisiä ja satuihin sekä hahmoihin oli heidän mielestä helppo samaistua. Myös hämähäkin kurkistelu monella sivulla mietitytti, kun taas kirjassa esiintyvät loitsut olivat taas hauskoja. Jälkeenpäin he ovat pyytäneet minua lukemaan kirjat uudestaan. Itse koin, että ne puhuttelivat heitä kovasti. Yksi paljon heitä puhututtanut asia oli mm. se, miten murheet oli kuvattu kirjassa niin söpöksi. Tästä seurasi mukava keskustelu omasta asenteesta harmeja kohtaan. Kirjasarja on oivallinen väline ottaa tunteet puheeksi lasten kanssa!

Kirjoittaja: Outi Kosunen
KM, varhaiskasvatuksen opettaja


JUKKA HUKKA -KIRJAT


Ihastuttavasti kuvitettu Jukka Hukka -kirjasarja sisältää viisi satukirjaa, jotka on suunnattu 4—7-vuotiaille. Lorumuotoiset sadut ja niiden rakastettavat hahmot auttavat käsittelemään haastavia tunteita lasten kanssa. Saduissa käsitellään muun muassa rauhoittumista, itsetuntoa, ystävystymistä, ahdistusta, pelkoa ja menetystä.

Kuhunkin kirjaan on koottu ideoita ja tehtäviä satuun liittyvien tunnetaitojen harjoittelemiseksi lasten kanssa. Ne on koonnut KT Liisa Ahonen.

Kirjojen suomentaja on Arja Pikkupeura.

*****Katso Jukka Hukka esittelyvideoita täällä.*****


TUTUSTU JA TILAA TÄÄLTÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.