Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.


 


Hyvän mielen vuosi -kirja-arvio



Luin aikaisemmin kirjan Hyvän mielen taidot. Hyvän mielen vuosi — Tehtäväkirjani on jatko-osa tälle kirjalle. Kirjaa pystyy täyttämään, vaikka ei olisikaan tuota teoreettisempaa ensimmäiseksi julkaistua kirjaa lukenutkaan. Tehtäväkirjan aihealueista saa kuitenkin enemmän irti, jos on lukenut sen ensin. Hyvän mielen taidot ovat taitoja, joilla on tutkitusti hyvinvointia lisäävä vaikutus. Näitä ovat mm. pysähtyminen, kiitollisuus, myötätunto jne.

Aiemminkin kun tuota ensimmäistä kirjaa luin, oli vuosi lopuillaan. Mietin miten hyvä ajatus olisi uuden vuoden lupaus itselleen hyvän mielen taidot -teemalla. Ajattelin, että hyvän mielen taidot voisi käydä läpi vaikka yhden viikossa tai kuukaudessa. Monestihan ihmiset tekevät uuden vuoden lupauksia liittyen liikunnallisesti terveellisempään elämään tai ruokavalioon liittyen. Ihmiset ovat keskittyneet viime aikoina paljon myös tavaran paljouden vähentämiseen (”konmaritukseen”).

Vähemmälle huomiolle näissä uuden vuoden lupauksissa on jäänyt henkisen puolen hyvinvointi. Hyvän mielen vuoden avulla voi kuitenkin siivota mielestään pois kaiken turhan ja saada arjen sujuvammaksi. Sitä kautta unelmat tulevat lähemmäksi arkea.

Nyt vuosi myöhemmin toiveeseeni on vastattu: pääsen toteuttamaan uuden vuoden lupaustani huomattavasti helpommin ja syvemmin tehtäväkirjan valmiiden pohdiskelutehtävien avulla.

Kirjassa on jaettu oma teema joka kuukaudelle. Niihin liittyviä harjoituksia käydään läpi vuoden aikana perehtyen itselle merkityksellisen unelman toteuttamiseen. Jokainen kuukausi on jaettu neljään eri viikkoteemaan. Yksi viikkoteema on yksi hyvän mielen taito.

Hyvän mielen vuoden voi aloittaa mistä kohtaa kalenterivuotta tahansa. Minä esimerkiksi otin varaslähdön omiin uuden vuoden lupauksiini, kun en malttanut odottaa vuoden alkua. Mutta jos sinä kuulet tästä kirjasta vasta nyt, ehdit hyvin aloittaa oman hyvän mielen vuoden heti vuoden alusta. Kirja on myös loistava lahjaidea joulupakettiin, jos haluat pistää hyvän mielen kiertämään eteenpäinkin.

Kirjan tehtäviä tehdessä ja miettiessä oppii samalla lisää itsestä ja elämästä sekä kehittää hyvää mieltä lisääviä taitoja itsessä, joiden vaikutus on positiivinen myös lähiympäristölle.

Pidän kirjassa erityisesti siitä, että isot tavoitteet on jaettu pieniin alatavoitteisiin, jolloin uusien taitojen oppiminen on huomattavasti todennäköisempää ja helpompaa. Kirja antaa myös monipuolisesti näkökulmia itselle tärkeiden tavoitteiden saavuttamiseen. Kirjoittaja Maaretta Tukiaisen henkilökohtainen voimalause onkin: ”Pienet ihmeet saavat aikaan suuria muutoksia!”

Jos jättää uuden vuoden lupaukset vaikka ainoastaan esimerkiksi liikunnan lisäämisen tai sokerittomuuden tasolle, ei ihmisen kokonaisvaltaisuus tule huomioitua, mikä on juuri kirjan tausta-ajatuksena. Kirjassa ihminen käsitetään kokonaisvaltaisena olentona, joka koostuu kehosta, tunteista, mielestä ja sisimmästä. Voidakseen hyvin, ihminen tarvitsee yhteyden niihin kaikkiin. Kirjan ydinajatus on, että ihminen on itsensä paras asiantuntija ja että myönteisiä ajattelumalleja vahvistamalla käyttäytymistä on mahdollista ohjata haluttuun suuntaan.

Kirjan mukaansatempaavasta tyylistä ja toteutuksesta tulee mieleen myös yksi tiettyjen piirien viime aikojen hittisana ”Bujo” eli Bullet journal, joka on siis kalenterin ja päiväkirjan yhdistelmä. Veikkaisin, että tämä kirja saattaisi kiinnostaa minun lisäkseni muitakin asiasta innostuneita ”bujoilijoita”

Siispä tee lupaus: Tee entistä parempi tulevaisuus itsellesi.

Kirjoittaja Outi Kosunen, lastentarhanopettaja

Tilaa Hyvän mielen vuosi turkoosina>>
Tilaa Hyvän mielen vuosi keltaisena>>
Tilaa Hyvän mielen vuosi pinkkinä>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.