Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Kuinka käsitellä lapsen kanssa menetyksen tunnetta?


Kuolemasta puhuminen tuntuu monesta aikuisesta hyvin haastavalta, vaikka se ilmiönä koskettaa meistä jokaisen elämää usean kerran.

Lapset käsittelevät surua monin tavoin. Yksi leikkii hautajaisia, toinen kohtaa surun luovan ilmaisun kautta ja kolmas käpertyy aikuisen lähelle. Surusta puhumisessa ja surun käsittelemisessä hyviä apukeinoja ovat satukirjat.

Kirjojen avulla surua voidaan tarkastella rauhassa turvallisen etäisyyden päästä, ikään kuin asiana asioiden joukossa. Pienet lapset eivät vielä hahmota, että kuolema on lopullista. Siitä huolimatta pienetkin lapset surevat, ja surulle pitää antaa tilaa. Suru käsitellään suremalla.

Kuolemasta kannattaa keskustella lapsen kehitystasoa huomioiden mahdollisimman konkreettisesti ja totuudenmukaisesti.

Erityisen tärkeää on tiedostaa omat tunteensa ja kiinnittää huomiota tapaansa reagoida lasten oivalluksiin tai toisinaan hyvinkin yksityiskohtaisilta tuntuviin kysymyksiin. Lasten kysymyksiin pitää suhtautua arvostavasti ja antaa niille paljon tilaa sekä aikaa.

Kysymyksiin kannattaa vastata niin tyhjentävästi kuin osaa. Kuoleman abstraktisuus saattaa hämmentää lapsia, ja aikuisen epävarmuus voi lisätä lapsen kokemaa turvattomuuden tunnetta. On kuitenkin täysin sallittua vastata joihinkin kysymyksiin rehellisesti, ettei tiedä vastausta.

Empatian taito


Lasten empatiataitoja voi tukea pohtimalla ääneen yhdessä lohduttamisen taitoa. Aiheeseen voi tarttua esimerkiksi seuraavien kysymysten
avulla:
• Oletko sinä ollut joskus surullinen?
• Millaiset asiat sinua ovat lohduttaneet?
• Mistä voit huomata, jos toinen on surullinen?
• Miten voit silloin toimia?
• Miten toista voi lohduttaa?
• Mistä voit päätellä, millaista lohdutusta toinen kaipaa?

Lohduttamisen taitoa voi jälleen konkretisoida käytännön esimerkeillä ja lasten oivallusten muistiin kirjaamisella. Yhdessä voidaan työstää vaikkapa lohdutuksen huoneentaulu, johon poimitaan lasten esittämiä esimerkkejä toisen lohduttamisesta.


Lähde: Avril McDonald
Jukka Hukka ja Iso Hukka
Menetyksestä ja surusta selviäminen
PS-kustannus, 2018
Teksti: Liisa Ahonen
www.kasvusto.fi

Jukka Hukka ja Iso Hukka jäsenelle 10 € (norm. 25 €)


Jukka Hukka ja hänen kaverinsa vierailevat mielellään Ison Hukan luona. Eräänä päivänä Iso Hukka onkin poissa, ja he tulevat kovin surullisiksi.

Hämähäkki opastaa Jukka Hukkaa katsomaan asioita hieman toisesta näkökulmasta. Kun Jukka Hukka ymmärtää, ettei oikea rakkaus koskaan pääty, hän voi taas tuntea iloa.

Jos menetyksestä pystyy puhumaan ja pyrkii hyväksymään sen, sen kanssa on helpompi elää, olipa suru millainen tahansa.

Ihastuttavasti kuvitettu Jukka Hukka -kirjasarja sisältää viisi satukirjaa, jotka on suunnattu 4—7-vuotiaille. Lorumuotoiset sadut ja niiden rakastettavat hahmot auttavat käsittelemään haastavia tunteita lasten kanssa. Saduissa käsitellään muun muassa rauhoittumista, itsetuntoa, ystävystymistä, ahdistusta, pelkoa ja menetystä.

Kuhunkin kirjaan on koottu ideoita ja tehtäviä satuun liittyvien tunnetaitojen harjoittelemiseksi lasten kanssa. Ne on koonnut KT Liisa Ahonen.

TILAA TÄSTÄ.
Kaikki Jukka Hukka -kirjat.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.