Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Jumppaa junnuille

Karkeamotoristen harjoitusten tehtäväkortit


Näppärät näpit

Hienomotoristen harjoitusten tehtäväkortit


Anne Österbergin ja Nina Kuuselan kokonaisvaltainen käytännön korttisarja innostaa lapset kehittämään itseään motorisesti aivan huomaamattaan. Lapset voivat tehdä korttien tehtäviä joko oma-alotteisesti tai aikuisen avustuksella, ja niistä saa muokattua jopa hauskan pelin.

Ihanan värikkäät ja iloiset kortit tarjoavat monipuolisia oppimiselämyksiä, mutta antavat samalla kokeilemisen riemua sekä hauskaa yhdessäoloa! Vaativammankin ryhmän yhteishenkeä, läheisyydentunnetta ja vuorovaikutusta sekä yhteistyötaitoja on hyvä lähteä näiden korttien kanssa parantamaan. Kortteja voi käyttää kuitenkin myös niin yksilöohjauksessa kuin parityöskentelyssäkin.

Lisäksi korteista voi valikoida sopivan haastavaa puuhaa varhaiskasvatuksesta alkuopetukseen. Lapset saavat tutustua omiin taitoihinsa monipuolisesti samalla minäkuvaansa ja itsetuntoaan vahvistamalla. Myös keskittymiskyky paranee, oppimaan oppimisen valmiudet vahvistuvat ja sosiaalinen vuorovaikutus helpottuu lapsen tullessa rohkeammaksi ja varmemmaksi omista taidoistaan.

Ja koska kortteihin on lisätty ihanan rimmaavia tehtävänantoja, loruja ja arvoituksia, myös kielellinen kehitys vahvistuu siinä samalla. Lapsien ei kuitenkaan tarvitse välttämättä osata lukea pystyäkseen käyttämään kortteja itsekseen.

Kortteja voi käyttää lyhyissäkin tuokioissa ja niiden avulla pystyy helposti sujauttamaan harjoitteita eri kohtiin pitkin päivää. Liikunnallisuuden ei tarvitse todellakaan jäädä viikon jumppahetkeen tai päivän ulkoiluun, vaan sitä voi lisätä kätevästi aamu- ja päiväpiireihin, odotus- ja jonotustilanteisiin, pienryhmätehtäviin, retkiin ja toki niistä saa hyvin koottua isommankin kokonaisuuden.

Korttisarjaan kuuluu kaksi settiä. Näppärät näpit -Hienomotoristen harjoitusten tehtäväkortit tukevat hienomotoriikan ja kirjoittamisvalmiuksen kehittymistä, joihin vaikuttaa kaikenlainen käsillä tekeminen. Hienomotoriset taidot vahvistuvat asteittain ja vaativat kasvaakseen paljon yksilöllistä harjoittelua, ja juuri sitä harjoittelua nämä kortit antavat ja vieläpä mielekkäällä tavalla.

Kortit on jaettu neljään eri osioon: välinevesseleihin, touhutassuihin, saksisankareihin ja kynäkingeihin. Välinevesselit vahvistaa hienomotoriikkaa tukevia karkeamotorisia käsittelytaitoja, jotka aktivoi koko kehoa, kehittää kehon eri puolien yhteistyötä ja rohkaisee tukemaan liikkumista aistitiedon varassa. Touhutassut huomioi hienomotoriset käsittelytaidot, jotka auttavat sormien hallintaa ja sitä myötä kätisyyden löytymisessä. Saksisankarit puolestaan pureutuu erilaisiin leikkaamisharjoituksiin ja kynäkingit taas helpottavat pöytätehtäviin valmistautumista.

Jumppaa junnuille -Karkeamotoristen harjoitusten tehtäväkortit tempaavat lapset nopeasti mukaansa vauhdikkaampien tehtävien sekaan. Leikinomaisesti harjoitellessa ja hassutellessa vahvistuu samalla kehonhallita, koordinaatiokyky, ketteryys ja voimankäyttö.

Myös nämä kortit jakautuvat neljään eri osioon: vartalovisailuun, patsaspysäkkiin, ipanaimproihin sekä temppuilutreeneihin. Vartalovisailu tukee kehonkuvan muodostumista ja oman kehon hahmottamista, patsaspysäkki kehonhallintaa, lihasvoiman kasvua ja tasapainoa, ipanaimprot taas liittää perusliikunnan ympäristön ärsykkeisiin reagoimiseen sekä temppuilutreeneissä yhdistyy liikunnan ja uusien asioiden oppimisen yhteys kehittämällä aisti- ja tiedonkäsittelytoimintojen harjoittelun muodossa.

Molempiin korttisarjoihin kuuluu kätevä ja käytännöllinen havainnointilomake motoristen taitojen arviointiin, havaintojen dokumentointiin, kehityksen seuraamiseen ja opetuksen suunnitteluun. Lomaketta käytettäessä lapsen kehityksen kokonaiskuvan hahmottaa helpommin ja myös kehityksen yksityiskohdat on helpompi ottaa huomioon toiminnan suunnittelussa. Korttien mukana tulee myös omat vinkkivihkoset tehtäväkorttien tueksi, joiden avulla kortteja pystyy käyttämään entistä laajemmin.

Molemmat korttisarjat ovat mielestäni toimivia, käytännöllisiä ja ihanan helppoja ja nopeita otettavaksi suoraan käyttöön, mutta suurimman hyödyn niistä saa käyttämällä niitä rinnakkain, koska karkeamotoriset harjoitteet tukevat myös hienomotoristen taitojen kehittymistä ja niitä voi vaihdella tarpeiden, tavoitteiden ja tilanteiden mukaan.

Outi Kosunen
Takaisin muihin kirja-arvioihin>>

Tilaa tehtäväkortit tästä>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.