Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Pienelle lapselle päiväkoti on maailma pienoiskoossa

Kun on oikein pieni, alle kolmivuotias, maailma kodin ulkopuolella tuntuu äärettömältä. Se on täynnä kaikkea uutta ja ihmeellistä, joka kiinnostaa pientä maailmanvalloittajaa. Matkalla tarvitaan turvallista kanssakulkijaa, jotta asioihin voi tutustua sopivina annoksina eivätkä erilaiset muutokset tunnu liian isoilta.

Untuvikot-kirjan uumoilimme Varhaiskasvatuksen Tietopalvelussa olevan tarpeellinen teos ja uumoilu osottautui oikeaksi. Kirjaa lukevat parhaillaan yli 1600 varhaiskasvatuksen ammattilaista.

Varhaiskasvatuksen aloittaminen on yksi suurimpia muutoksia, joita pieni taapero elämässään kohtaa. "Pienten lasten pedagogiikka on arvokas osa varhaiskasvatusta, vaikka sen merkitystä joutuu perustelemaan toistuvasti. Laadukas pedagogiikka perustuu ennen kaikkea lämpimään vuorovaikutukseen, jossa kukin lapsi kohdataan omana ainutlaatuisena ja arvokkaana yksilönä. Kaikkein pienimmätkin lapset hyötyvät pedagogiikasta, joka on mukana niin leikin pyörteissä, vaipanvaihtohetkissä kuin päiväunille siirryttäessä", avaavat kirjan kirjoittajat Liisa Ahonen ja Piia Roos.

Moni pienten lasten kanssa työskentelevä varhaiskasvatuksen ammattilainen tuntee epävarmuutta ja riittämättömyyttä pohtiessaan, onko hänen toteuttamansa toiminta pedagogiikkaa ensinkään. "Moni miettii mielessään, tekeekö riittävästi. Useimmiten vastaus on kyllä. Monet tutkimustulokset ja arjen havainnot osoittavat, että suomalaisten päiväkotien varhaiskasvatus on korkeatasoista", vakuuttavat Ahonen ja Roos.

Kehitettävää toki riittää aina, mutta sen ohella on vähintäänkin yhtä tärkeää huomioida niin henkilökohtaiset kuin yhteisetkin vahvuudet ja onnistumiset. On syytä olla rohkeasti tyytyväinen silloin, kun tyytyväisyyteen on aihetta. Mikään ei lisää tuntuvammin lasten hyvinvointia kuin hyvinvoivat aikuiset. Ahonen ja Roos sanovat että sellaiset aikuiset pysähtyvät arjessa rinta rottingilla tai ilon kyynel silmäkulmassaan kimmeltäen huomatessaan, miten upeasti jokin asia juuri nyt sujuu. "Kun tietää aidosti, millaisissa asioissa niin yksilö kuin tiimikin kukoistaa, on paljon helpompi tunnistaa ja tunnustaa rehellisesti ne asiat, joissa myös riittää opittavaa ja joita tulee vielä kehittää".


Aamusta aina kotiin lähdön hetkeen saakka

Kirja tukee alle 3-vuotiaiden lasten kanssa työskenteleviä varhaiskasvatuksen ammattilaisia tärkeässä tehtävässään. Se täydentää käytännönläheisten esimerkkien avulla varhaiskasvatuksen ammattilaisten jo olemassa olevaa tietoa sekä herättelee tarkastelemaan pedagogisia ratkaisuja uusista näkökulmista.

Kirja etenee päiväkotipäivän rytmissä aamusta aina kotiin lähdön hetkeen saakka. Päivän toimintojen äärellä syvennytään pedagogiikan kannalta keskeisiin teemoihin kuten lämpimään vuorovaikutustapaan, ohjattuun toimintaan, oppimiseen, leikkiin, siirtymätilanteisiin ja ulkoiluun.

"Jokainen kohtaaminen jättää jäljen lapseen. Jokaisella kohtaamisella on väliä. Niistä jokainen määrittää lapselle sitä, millainen hän itse on, millaisia muut ihmiset ovat ja miten täällä maailmassa oikein kuuluu toimia", sanovat Ahonen ja Roos.

ARTIKKELI ON KOOSTETTU KIRJASTA:
Liisa Ahonen — Piia Roos
Untuvikot
Alle 3-vuotiaiden pedagogiikka
PS-kustannus, 2021

TILAA TÄSTÄ.

Katso myös webinaari:


Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.