Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Huomaa hyvä! on vaikuttava hyvinvointiopas kasvatukseen


Tähän kirjoitukseen inspiroi Lotta Uusitalo-Malmivaaran ja Kaisa Vuorisen Huomaa hyvä! -materiaali. Sen syvällisyys yllätti ja tuntuu kuin olisin lukenut pedagogisen materiaalin ohella myös vaikuttavan hyvinvointioppaan.

Olen perinyt äidiltäni positiivisen asennoitumisen elämään. Ehkäpä perimistä ennen se on kuitenkin tullut eritoten kasvatuksen myötä. Kissa kiitoksella elää ja kiitos kannustaa - moite lannistaa -sanontoja viljeltiin paljon lapsuudessani ja niiden mukaan myös toimittiin.

Myöhemmin positiivinen pedagogiikka on värittänyt vahvasti myös omaa opettajuuttani. Lisäksi koin positiivisuuden tärkeäksi osaksi
työhyvinvointia raameiltaan haastavassa lastentarhanopettajan työssä.

Me varhaiskasvattajat teemme havaintoja lapsista kaiken aikaa. Tunnistamme vahvuuksia ja kehumme niistä. Toinen loistaa leikeissä ja saa kaveritkin innostumaan, toinen pitää ystävän puolta tiukankin paikan tullen. Vahvuuksien havaitseminen ja kehut ovat kuitenkin pintaraapaisu sinällään. Valitettavan usein käy niin, että vahvuuksista kiitellään ja jo perään keskitytään tukemaan ja tsemppaamaan vaikkapa sitä yhteiseen toimintaan osallistumista mikä lapselta ei vielä suju.

Tuessa ei ole mitään väärää ja sekin on osa työnkuvaa, mutta tylsän tasapäinen tulevaisuuden joukko kasvaa sellaisesta ryhmästä missä keskitytään miinuksella oleviin taitoihin ja avitetaan niitä sinne nollan tuntumaan. Samaan aikaan voisimme hyvin terottaa jo valmiiksi timanttisia puolia ja saattaa koulumatkalle huippuosaajia omissa vahvuuksissaan. Minä en tiedä parempaa palkintoa työstäni kuin omassa jutussaan hehkuva lapsi! Toisin sanoen hyvinvoiva lapsi.

Kaikilla meillä on vahvuus tai useampia. Tiedätkö sinä jo omasi? Aina ei ole helppoa aikuisiällä löytää niitä erityisiä superpuolia itsestään. Vahvuudet olisi syytä nostaa pinnalle jo lapsena ja auttaa pieniä ihmisiä tunnistamaan omansa ja huomaamaan toisten. Mikä voimavara! Ajatus siitä että asioissa ei tarvitse kilpailla vaan luottaa omaan vahvuuteensa ja toimia omalla tavallaan. Ja kun vahvuutensa oppii tunnistamaan, niitä puolia voi jatkossa alkaa kehittää ja hyödyntää.

Huomaa hyvä! -kirjassa vieraileva Vahvuusvaris auttaa lapsia vahvuuksien bongaamisessa.

Se tutustuttaa erilaisiin luonteenvahvuuksiin, opettaa nimeämään ne sekä käyttämään ja kehittämään niitä. Jo pelkästään uusien vahvuustermien oppiminen on avartavaa ja antoisaa lapselle. Moni lapsi saattaa suppeasti ajatella että taitava voi olla joko juoksussa tai piirtämisessä. Elämässä voi menestyä myös koska on myötätuntoa, päämääräänsä voi päästä koska on harkitsevainen tai selvitä ongelmasta koska omaa reiluutta!

Kotona aivan liikutuin kun oma kuusivuotiaani silmin nähden pörhistyi lukiessani sinnikkyydestä ja uteliaisuudesta. Hän selvästi tunnisti ne puolet itsessään, mutta aikuisen täsmentäminen ne vahvuuksiksi teki asiasta vieläkin merkittävämmän. Lastentarhanopettajalla on huima vaikutusvalta lapsiryhmässä, jota ehdottomasti kannattaa hyödyntää hyvän huomaamisessa.

Paha pitää huolen itsestään, hyvää pitää helliä.
Ote kirjasta


Bianca Bernard -blogin kirjoittaja

Voit tilata Huomaa hyvä! -materiaaleja täältä.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.