Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Haastavat kasvatustilanteet - Negatiivisen kierteen katkaiseminen on ratkaisevan tärkeää ja kaiken lisäksi täysin mahdollista

Kirjoittanut: Liisa Ahonen - 3.11.2022

Runsaasti sosiaalis-emotionaalista tukea tarvitseviin lapsiin, erityisesti ulospäin suuntautuneesti käyttäytyviin, kohdistuu arjessa paljon negatiivista huomiota.

Heidän toimintaansa joudutaan usein puuttumaan, eikä puuttuminen suinkaan ole aina lapsen myönteistä kehitystä tukevaa. Tällöin ilmeisenä vaarana on ajautua negatiiviseen kierteeseen, jossa suuren osan ajasta vievät lapsen toiminnan kielteinen rajaaminen ja jatkuva huomauttelu.

Rajaaminen ja huomauttelu kuitenkin vain korostavat lapsen kuvaa itsestään ongelmallisena ja muita häiritsevänä lapsena, jolloin hän saattaa jatkossa toimia kyseisen roolin mukaisesti. Negatiivisen kierteen katkaiseminen on ratkaisevan tärkeää ja kaiken lisäksi täysin mahdollista.

Eräs haastattelemani varhaiskasvatuksen opettaja kuvasi tilannetta, jossa hän huomasi, että kielteistä palautetta kohdistui toistuvasti yhteen lapseen. Hän keskusteli aiheesta yhdessä työyhteisönsä kanssa. Työyhteisössä päätettiin kiinnittää suurta huomiota siihen, että negatiivinen kierre katkaistaisiin ja kyseiselle lapselle annettaisiin positiivista palautetta tuntuvasti enemmän.

Opettaja kertoi, että vaste positiivisen palautteen ja lapsen myönteisemmän käyttäytymisen välillä oli välitön. Juuri edellä kuvatun kaltainen oman arjen tiedostava ja kriittinen tarkastelu on positiivisen muutoksen lähtökohta. Vaikka positiivisen palautteen antaminen saattaisi aluksi tuntua väkinäiseltä, se muuttuu nopeasti luonnolliseksi osaksi arkea.

Mikäli negatiivinen kierre on jatkunut jo pitkään, saattaa lapsen käyttäytyminen vaikuttaa niin haastavalta, että positiivisen palautteen antaminen on hyvin vaikeaa. Tällaisia tilanteita on kuitenkin pääsääntöisesti vähän, ja niitäkin voidaan lähestyä myönteisellä tavalla. Esimerkiksi erittäin uhmakkaasti tai levottomasti käyttäytyvän lapsen kanssa kannattaa lähteä liikkeelle kahdenkeskeisestä ajasta, jotta suhdetta aikuisen ja lapsen välillä voidaan parantaa.

Lähde: Liisa Ahonen
Haastavat kasvatustilanteet
Lämpimän vuorovaikutuksen käsikirja

Kuinka kohdata lapsi lämpimästi haastavissa kasvatustilanteissa? -koulutus varhaiskasvatuksen ammattilaisille


Tervetuloa mukaan Zoomissa järjestettävään koulutukseen torstaina 10.11.2022 klo 17:00-18:30! Osallistujahinta 39,90 e / hlö. Hinta sisältää tallenteen 2 viikon ajaksi. Tallenne ei tule myyntiin erikseen.

Käytännönläheisessä webinaarissa käsitellään syitä lapsen haastavaksi koetun käyttäytymisen takana ja löydetään keinoja kehittää aikuisen toimintaa siten, että hän osaa kohdata lapsen lämpimän vuorovaikutuksen keinoin myös haastavilta tuntuvissa tilanteissa.

Koulutus oli hyvä ja kouluttaja aivan mahtava. Liisaa jaksaa kuunnella vaikka kuinka pitkään. Hän on mielenkiintoinen kouluttaja ja hänellä on valtavasti käytännön kokemusta, joka auttaa meitä arjen haasteissa. Todellakin suosittelisin koulutusta muille!
Minna K., varhaiskasvatuksen opettaja

Kouluttajana toimii KT Liisa Ahonen, joka on kirjoittanut koulutuksen aiheesta kirjan Haastavat kasvatustilanteet.

Artikkelin avainsanat:

haastava käyttäytyminen, koulutukset, vuorovaikutus, positiivinen pedagogiikka

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.