Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Taidehetkiä lapsille -korttien avulla lapsi saa nähdä kuvia taideteoksista ja oppii sen, että jokainen osaa katsoa ja kokea taidetta

Kirjoittanut: Sanna Ahponen-Käyhkö ja Maarit Huovinen - 20.2.2022

Taidehetkiä lapsille -korttien avulla voi toteuttaa pedagogisten tavoitteiden mukaista ja lapsia innostavaa taidekasvatusta. Kunkin kortin toisella puolella on kuva taideteoksesta ja toisella puolella kuvan teemaan liittyviä harjoituksia, jotka kehittävät lasten taitoja ja osaamista monipuolisesti.

Taideteosten kuvat on valittu Kansallisgallerian sähköisestä kokoelmasta. Mukana on eri taidesuuntauksia edustavia teoksia: yhtä lailla kansallisaarteita, kuten Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli, kuin uudempia ja tuntemattomampiakin teoksia. Mukana on myös kansain- välistä tuulahdusta Gauguinin ja Van Goghin teosten muodossa. Erilaiset taidekuvat innostavat taidekokemusten pariin, tarjoavat esteettisiä elämyksiä ja tekevät taidetta tutuksi.

Monissa korttien harjoituksissa on entuudestaan tuttuja elementtejä. Näkökulma on kuitenkin uusi, kun lähtökohtana on taidekuva. Lapsilla on harjoituksia tehdessään mahdollisuus nauttia kuvien tekemisestä kokeillen erilaisia välineitä ja materiaaleja. Lapset pääsevät harjoittelemaan muun muassa maalaamista eri tekniikoilla, painantaa sekä kollaasin ja asetelman tekemistä. Lisäksi harjoituksissa kokeillaan kuvaamista, rakentelua ja tarinankerrontaa. Mukana on luontoon liittyviä teemoja, tunnetaitojen harjoittelua, draamaa ja musiikkia.

Osallistaminen on tärkeä osa taidekorttien käyttämistä. Lasten ideoita kuunnellaan niin taidekorttien ja teemojen valinnassa kuin toteutuksessa ja arvioinnissa. Kortteja voidaan käyttää yksitellen tai yhdistellen sopivan mittaisiksi sarjoiksi tai teemoiksi. Harjoitukset ovat vain yksi esimerkki siitä, miten taidekuvaa voi käyttää toiminnan lähtökohtana. Taidekorttien käytössä vain mielikuvitus on rajana!

Tätä materiaalia käyttääkseen ei tarvitse olla taiteen asiantuntija. Pääasia ei ole harjoituksen toteuttaminen ohjeen mukaan tai täydellinen lopputulos vaan kokemus taiteesta. Tärkeintä on, että lapsi saa nähdä kuvia taideteoksista ja oppii sen, että jokainen osaa katsoa ja kokea taidetta. Tämä kokemus kasvattaa meille uusia taiteen kokijoita ja tekijöitä, joille taidenäyttelyiden ja museoiden kynnys on aina vain matalampi.

Inspiroivia taidehetkiä korttien parissa!
Sanna ja Maarit

TILAA TAIDEHETKIÄ LAPSILLE -KORTIT.

Artikkelin avainsanat:

taidekasvatus, toimintakortit, toiminnallisuus

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.