Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Tunnelintu-materiaali elää vuorovaikutuksessa lapsen ja aikuisen välillä

Kirjoittanut: Mirkka Auvinen - 20.4.2023

Tunnelintu alkoi syntyä kevättalvella 2021. Kaikki taisi alkaa pöllön kiukkukarkista. Ensin syntyi runo, ja mielessäni siihen yhdistyi Prokofjevin Sarcasm-kappale, jota olen käyttänyt tanssimuskarissa. Pikkuhiljaa mieleeni pulpahteli muitakin linturunoja ja aloin miettiä niihin sopivia klassisen musiikin kappaleita. Klassinen musiikki on ollut minulle merkityksellistä lapsesta saakka, ja siihen sukeltamalla olen käsitellyt oloja, joihin ei ole ollut sanoja. Runot, musiikki, tanssi ja ylipäätään taide ovat olleet elämässäni keskeisiä tapoja selviytyä erilaisten tunnemyllerrysten keskellä.

Oivalsin, että koulutustani, työkokemustani ja havaintojani yhdistelemällä voisin punoa elämyksellisen kokonaisuuden. Osa taidelähtöisistä toimintatuokioista on mielikuvitukseni tuotetta, osaan olen saanut vinkkejä ja ideoita opinnoistani, kohtaamiltani ihmisiltä ja lasteni koulusta kotiin kantamista askarteluista.

Syksyllä 2022 testasin Tunnelintu-materiaalia mikkeliläisessä Sannan päiväkodissa yhdessä kokeneen varhaiskasvatuksen opettajan Hanna-Liisa Koistinen-Purpsin kanssa. Kävimme päiväkodissa kerran viikossa kahdeksan viikon ajan. Testijakson aikana oli ihana nähdä, miten runot lennähtivät ulos käsikirjoituksen lehdiltä ja tulivat näkyväksi lintuhahmojen ja liikuntaharjoitusten avulla. Huomasin, että Tunnelintu-materiaali elää vuorovaikutuksessa lapsen ja aikuisen välillä. Lasten viisaat vastaukset yhteisiin pohdintoihin ja reagointi harjoituksiin avasivat uusia ideoita ja ymmärrystä.

Suunnittelutyö ja työskentely ryhmässä Hanna-Liisan kanssa oli hedelmällistä ja loi tunnetuokioiden sisältöön monipuolisia ulottuvuuksia. Havaintojeni pohjalta kirjoitin materiaaliin uusia kerroksia. Olen vakuuttunut, että näitä kerroksia syntyy lisää, kun Tunnelintu lentää uusien lasten, ryhmien ja aikuisten luokse. Kannustan käyttämään Tunnelintua uteliaalla otteella ja olemaan avoin spontaaneille ideoille, jotka nousevat esiin vuorovaikutuksessa lasten kanssa.
Lähde:
Mirkka Auvinen — Susanna Sinivirta (kuv.)
Tunnelintu
Elämyksellistä tunnekasvatusta lapsille

TILAA TUNNELINTU-KIRJA

Artikkelin avainsanat:

tunnelintu, runot, tunnetuokio, tunnetaidot, taidelähtöiset tehtävät

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.