Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Antoisan lukuhetken toteuttaminen

Kirjoittanut: Juli-Anna Aerila ja Merja Kauppinen - 6.9.2022

Kaikki lapset voivat olla lukijoita. Jokaiselle lapselle on olemassa oikeanlainen kirja, mie­leinen lukutilanne ja riittävästi aikaa. Monesti lukemisesta nauttimisessa onkin kyse aikuisten asenteesta ja halusta nähdä vaivaa lukuinnon sytyttämiseksi.

Mitä kannattaa huomioida lukuhetkikirjojen valinnassa?

1. Valitse kirjoja, jotka ovat lasten kokemusmaailmasta ja joiden aihe kiinnostaa lapsia.

2. Ota luettavaksi kirjoja, jotka puhuttelevat sinua. Oma innostus tarttuu lapsiin. Jos olet sadun lumoissa, innostuksesi välittyy varmemmin myös lapsille. Eläytyvä lukeminen herättää tarinan eloon.

3. Pyydä kotoa lasten lempikirjoja ryhmän yhteisiin lukuhetkiin. Tehkää näkyväksi lukemista kaikin tavoin myös kotiin päin. Parhaimmillaan ryhmän yhteinen lukijuus innoittaa lukemaan myös kotona.


Kaksi ideaa innostaa lapsia kirjojen pariin:


Arvuuttelu lukuhetken leikkinä

Lukuhetken voi aloittaa rutiinilla, jossa luettava kirja arvotaan. Kirja-arvonta voidaan suorittaa niin, että joku lapsista saa valita pussin, jonka sisällä oleva kirja luetaan. Vaihtoehtoisesti voidaan lapsen silmät peittää, ja hän saa valita lukuhetkikirjan tunnustelemalla ja haistelemalla kirjaa. Joku lapsi on kertonut tunnistavansa uuden kirjan tai aikakauslehden juuri tuoksun perusteella. Vastaavasti kirja voidaan piilottaa lukuhetkitilaan ja lapset etsivät sen vihjeiden perusteella. Arvuuttelua voi olla myös kirjaan liittyvän äänimaailman kuunteleminen ja sen pohjalta kirjan sisällön päätteleminen.

Satulaatikko


Lukuhetkitilaan voi varata jonkin säilytyslaatikon, vanhan matkalaukun, pienen arkun tai muun esineen, jonne piilotetaan lukuhetkeen liittyviä yllätyksiä. Laatikkoon voi laittaa satuun liittyviä esineitä, käsinukkeja tai pehmoleluja. Mukava yllätys on myös lukuhetkikirjan hahmoilta tullut viesti. Viestin pohjalta lapset voivat ennustella, minkälainen kirja on luvassa, kuka kirjeen on kirjoittanut tai millainen henkilö kirjeen takana on. Laatikosta löytyviä virikkeitä voi käyttää lukuhetkeen virittäytymisessä, lukuhetken aikana tai lukuhetken jälkeen.


Lähde:
Juli-Anna Aerila — Merja Kauppinen
Kirjasta kaveri
Sytykkeitä lukijaksi kasvamiseen

TUTUSTU LISÄÄ KIRJAAN TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

ideapankki, lukeminen, lukuhetki, kirjat

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.