Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Jumiutuva lapsi tarvitsee sen toistamista, että hän on hyvä sellaisena kuin on

Kirjoittanut: Riikka Riihonen ja Minna Koskinen - 18.11.2022

On suhteellisen tavallista, että aggressio-ongelmista kärsivällä lapsella on piirre, joka on helpointa ymmärtää neuropsykiatrisen taustatiedon avulla: hän jumiutuu asioihin. Jumiutuminen tarkoittaa kielteisten tunteiden pitkäkestoisuutta, jolloin lapsi ei tahdo päästä yli pienestäkään pettymyksestä. Tunteet jäävät päälle aivan kuin musiikki, joka jää korvamatona soimaan mielessä. Joidenkin lasten joustamaton ajattelu saa aikaan jumiutumista. Pahimmillaan pikkuinenkin arjen kurjuus, kuten lempiruuan loppuminen, johtaa tuntien kiukutteluun, itkemiseen ja kireyteen.

Aikuiset huomaavat lapsen olevan jumissa kielteisissä tunteissaan hänen käyttäytymisensä perusteella. Lapsi makaa, istuu paikallaan tai on piilossa eikä välttämättä pysty leikkimään, syömään tai juomaan. Tilanne saattaa yltyä raivoksi, kun lapsen kokemiin kielteisiin tunteisiin liittyvät, tyypillisesti itseä tai muita syyllistävät ajatukset aktivoituvat. On hyvin tavallista, että raivoava lapsi on juuttunut ajatukseen, että hän on surkea tai kelvoton.

Miten voit kasvattajana tukea jumiutuvaa lasta? Välittämisen, lämmön ja ymmärryksen osoittaminen hermostuneelle ja jumittavalle lapselle ei ole lepsua kasvattajuutta vaan kypsän aikuisen toimintaa. Jumiutumiseen ei tepsi ankaruus, aikuisen kritiikki tai rangaistukset. Jumitilanteesta selvitään parhaiten, jos etukäteen on mietitty toimintatapoja jumin ilmaantuessa.

Tässä kolmea keinoa, joita voi käyttää jumiutuvan lapsen kanssa:

1. Anna lapselle aikaa. Jumiutumisen hetkellä voit sanoa esimerkikisi: "Voit hetken aikaa harkita asiaa.", "Tulen kohta ja kysyn tätä uudelleen." tai "Ota pieni hetki rauhoittumiseen."

2. Ohjaa lapsi mieluisan tekemisen pariin esimerkiksi peli- ja lukuhetket voivat toimia hyvin.

3. Muistuta lasta siitä, että lapsi on jumiutumassa. Voit sanoa: "Minusta vaikuttaa siltä, että olet nyt tämän asian suhteen jumissa."

Lähde:
Riikka Riihonen — Minna Koskinen — Mira Piitulainen (kuv.)
Kuinka kiukku kesytetään?
Lasten aggressiokasvatus
PS-kustannus, 2020

TILAA KIRJA TÄSTÄ JOULUTARJOUSHINNALLA 19,90 € (norm. 39 €) 24.12. asti.

Artikkelin avainsanat:

jumiutuminen, aggressiokasvatus, tunnetaidot

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.