Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Muuta kirjat eläviksi tarinatemppujen avulla!

Kirjoittanut: Leena Ylimäki - 11.1.2024

Avaa kirja ja taio Tarinatemppukoneella kirjan tarinaan lisää vauhtia, syvyyttä ja hauskuutta!

Uusi materiaalini Tarinatemppukone sisältää kolmekymmentä ohjekorttia, joiden avulla tavallisen lukuhetken voi muokata kokemukselliseksi ja osallistavaksi toiminnaksi. Tarinatemppujen avulla tarinan kuuntelijat taiotaan mukaan kertomukseen toiminnallisesti. Tarinatemppujen tekeminen on koko ryhmän yhteinen juttu.

Korttien draamaharjoitukset ja sanataidetehtävät sopivat hyvin erityisesti varhaiskasvatuksessa käytettäviksi, mutta niitä voi soveltaa myös alakouluikäisten kanssa.

Tarinatemput eivät liity johonkin tiettyyn tarinaan, vaan niitä voi hyödyntää minkä tahansa kirjan kanssa. Yhteen tarinaan voi yhdistää myös useita tarinatemppuja. Valitse kirjasta sopiva kohta, johon tarinatempun voisi lisätä.

Tarinatemppujen tekeminen ei vaadi aiempaa kokemusta draamatyöskentelystä tai sanataiteesta. Tärkeintä on uskallus heittäytyä mielikuvitusleikkiin ja tarkastella tuttuakin tarinaa hieman eri näkökulmasta.

Tarinatemppukoneen avulla voi esimerkiksi
— piristää tavallista lukuhetkeä
— opetella ja vahvistaa vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja
— etsiä uusia näkökulmia ja syventää ymmärrystä käsiteltävään tarinaan tai aiheeseen
— luoda avointa, mukavaa ja reilua ryhmähenkeä lisäämällä osallistamista ja yhteisiä kokemuksia
— kehittää ja vahvistaa kielellisiä taitoja
— tutustuttaa erilaisiin ilmaisutapoihin ja rohkaista omaan ilmaisuun.

Tarinatempuissa jokainen osaa ja onnistuu

Tarinatemput on jaettu neljään teemaan: tutustuminen tarinaan, tarinan hahmot, tarinan tapahtumat ja tarinan maailma, jossa leikitellään tarinan kielellä, tutkitaan tarinan miljöötä ja myös arvioidaan käsiteltyä tarinaa. Tarinatemppujen kesto vaihtelee käsiteltävän tempun, ryhmän koon ja joskus myös aiheen mukaan.

Ohjeellista aikaa yksittäisen tempun pituudelle ei ole, sillä jokaista näissä korteissa esitettyä temppua voi hyödyntää monin tavoin. Tarinatemppu voi olla vain nopea lisäys lukuhetken lomaan, tai ryhmä voi syventyä tarinatempun pariin pitkäksikin aikaa. Temppuja voi varioida myös ryhmän koon sekä osallistujien iän ja taitojen mukaan.

Toivottavasti Tarinatemppukone saa myös ryhmän omat tarinaideat syttymään! Kun luettua tarinaa käsitellään eri tavoin, alkavat ideat ja mielikuvitus usein pulputa.

Leena Ylimäki, KM, erityisopettaja ja draamakasvattaja, on yli kymmenen vuotta kouluttanut muun muassa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilökuntaa draamatyöskentelyn mahdollisuuksista. Hän haluaa tuoda esille draaman ilon, hyödyn ja monipuolisuuden eri-ikäisten kanssa.

Artikkelin avainsanat:

lukemaan innostaminen, toiminnallinen oppiminen, toimintakortit

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.