Parasta työssäni on lapset ja tiimin kanssa työskentely. Minusta on ihana ideoida toimintaa niin lasten kuin tiimin kanssa, ja innostun helposti uusista asioista. Saan työssä voimaa siitä, kun voin jatkuvasti kehittyä ja kehittää työtäni.
Lasten kanssa jokainen päivä on erilainen ja se tekeekin työstä mielenkiintoista.
Viimeisin lukemani ammattikirja on Tiia Trogenin Positiivinen kasvatus. Se herätti paljon ajatuksia niin varhaiskasvatuksen opettajana kuin äitinä — jokaisen lasten kanssa työskentelevien kannattaisi lukea se! Päällimmäisenä kirjasta jäi mieleen yhteyden tärkeys lasten kanssa. Tuo kirja kiipeääkin nyt omaan ammattikirjojen top3:een. Kakkospaikalle asettuu Liisa Ahosen Haastavat kasvatustilanteet - Lämpimän vuorovaikutuksen käsikirja ja kolmoseksi Ahosen Vasun käyttöopas.
Luen ammattikirjoja ammattitaitoani ja ajatteluani kehittääkseni sekä konkreettisia ideoita ja toimintatapoja löytääkseni. Esimerkiksi tuo Trogenin Positiivinen kasvatus herättää laajemmin ajattelemaan omaa toimintaa, kun taas esimerkiksi menetelmäoppaat kuten Häijyherneitä ja lempeyslientä sisältävät käytännöllisiä harjoituksia tunnetaitojen harjoitteluun. Usein hankin itse kirjoja juuri tietystä aiheesta, josta kaipaan lisätietoa ja ideoita.
Haastavia kasvatustilanteita käsittelevät kirjat ovat vähentäneet keinottomuuden tunnetta: kun lukee jonkun uuden hyvän toimintatavan vaikeaan tilanteeseen, tulee olo että “hei, tuota en olekaan kokeillut, sehän voisi toimia!”. Erityisesti mieleen on jäänyt Ahosen Haastavat kasvatustilanteet -kirjasta ajatus siitä, että haastava käytös on aina merkki tuen tarpeesta sosioemotionaalisten taitojen harjoittelusta. Tästä muistutan itseäni silloin, kun tilanne haastaa omaa kärsivällisyyttä.
Varhaiskasvatuksen Tietopalvelun jäsenenä saan uusimpia ammattikirjoja ajankohtaisista aiheista. Osa kirjoista on sellaisia, jotka olisin muutenkin hankkinut, ja toiset taas sellaisia, jotka olisivat muuten menneet ohi. Näistä kirjoista esimerkki on Reija Suntion Kesytä jännitys, jota en olisi muuten hankkinut, mutta nyt se on koluttu läpi moneen kertaan ja harjoitukset ovat käytössä niin töissä kuin vapaa-ajan harrastustoiminnassa. Jäsenyys pitää siis huolen siitä, että olen perillä mitä varhaiskasvatuksen kentällä tapahtuu ja laajentaa myös omaa osaamistani.
Kirjoittaja on Veera, varhaiskasvatuksen opettaja Oulusta Hän työskentelee pääasiassa 5-6-vuotiaiden lasten kanssa.
Veeran IG.
Kuva: Minna Kouri
varhaiskasvattaja kertoo, ammattikirjat, kirjavinkit