Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Pysähdy ihastelemaan arjen pieniä mukavia hetkiä

Kirjoittanut: Jutta Vainio - 7.10.2021

Kaisa-Riikka Karhun työarki on hektistä, mutta sisältää paljon naurua, hassuttelua ja iloa lasten omista tärkeistä jutuista.
— Usein pysähdyn ihastelemaan arjen pieniä mukavia hetkiä, niihin pysähtyminen antaa voimaa.

Hän työskentelee luontopäiväkodissa, jossa ihmetellään yhdessä ympäristön ilmiöitä. Voimaa Kaisa-Riikka saa arjen hauskoista tilanteista, ja ihanista työkavereista, joiden kanssa voi jakaa niin onnistumiset kuin ei niin putkeen menneet hetket. Työssä parasta on hänen mielestään ehdottomasti se, että omalle luovuudelle on tilaa ja saa kehittää uusia tapoja lasten kanssa toimimiseen.
— Työssä on parasta myös lasten innokkuus. Se antaa itsellekin jotain mistä ammentaa asennetta elämään.
Arjessa pysähdytään sanoittamaan mahdollisimman paljon tapahtumia, pysähtymään tilanteisiin ja niiden herättämien tunteiden äärelle.
— Omassa työssäni haluan korostaa tunnetaitoja ja niiden opettelua jo ihan pienten lasten kanssa.

Ammattikirjojen lukemisen myötä Kaisa-Riikka on oivaltanut, että lapsilta ja nuorilta vaaditaan usein taitoja, joihin he eivät ole välttämättä kehitykseltään vielä kykeneviä.
— Sen ymmärtäminen on tuonut omaan työhön tietynlaista pehmeyttä sen suhteen, mitä odotan lapselta ja mitä ei voi vielä olettaa.
Tieto lisää Kaisa-Riikan mielestä ymmärrystä ja laajentaa katsantokantaa sekä luo uusia näkökulmia, jos on valmis haastamaan omia näkemyksiään ja omaksumaan myös uusia.
— Haluan ymmärtää. Haluan oppia. Haluan laajentaa ymmärrystäni ihmisen käyttäytymiseen johtavista syistä ja toisaalta luoda keinoja kasvattaa ja tukea lapsia ja nuoria suuntaan, jossa heillä olisi kaikki edellytykset kasvaa ja kehittyä omiksi vahvoiksi itsekseen.

Kaisa-Riikka pyrkii tuomaan lukemiaan asioita myös työyhteisön tietoon. Näistä keskustelu saattaa synnyttää uudenlaista ajattelua ja yhdessä pallottelemalla myös ihan uusia käytänteitä, joita voidaan lähteä kokeilemaan.
— Jos työ ei uudistu, se urauttaa ja uuvuttaa. Kaipaan dynaamisuutta työntekoon, joten uudet ajatukset innostavat ja ruokkivat luovuutta. Ammattikirjojen lukeminen saa minut jaksamaan sitä kautta.

Minkä ammattikirjan olet lukenut viimeksi? Mitä ajatuksia se herätti?

Lapsen ja nuoren viha. Mietin kuinka tärkeä viestiä vihalla onkaan. Pohdin myös, että vihan tunne nähdään hyvin musta-valkoisesti vaikka sillä on paljon eri sävyjä. Viha kertoo meille asioista, eikä sitä kannattaisi pelätä.

Mikä on mielestäsi ammattikirjojen ykkönen?


Ehdoton ykkönen on Stressin säätely. Kirja, joka jokaisen lasten ja nuorten parissa työskentelevän tulisi lukea. Kirja avaa näkökulmaa niin lapsen toimintaan, mutta myös omaan toimintaan ja sen vaikutukseen vuorovaikutustilanteessa. Kirja tuo esiin hyvin kuinka yhteyden luominen ja ylläpito on tärkeää lapsen kanssa vuorovaikutuksessa. Tässä kirjassa on paljon ajateltavaa ja pureksittavaa.

Kaisa-Riikka Karhu on varhaiskasvatuksen opettaja Hollolasta.
Hän on Varhaiskasvatuksen Tietopalvelun jäsen.
Jäsenedut ovat tosi hyvät, kannustaa tilaamaan ja tutustumaan uusiin kirjoihin ja uuteen tietoon, kun jäsenenä kirjoja saa edullisemmin. Vinkit uusista kirjoista on myös hyviä. Uutta materiaalia julkaistaan niin paljon, joten on hyvä kun tietyt teemat nostetaan.


LIITY SINÄKIN MUKAAN TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

varhaiskasvattaja kertoo, luontopäiväkoti, ammattikirjat, jäsenyys

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.