Tästä kirjasta olen aivan innoissani! Olen haaveillut, että haalisin kokoon mahdollisimman kattavan listan erilaisista kuvataiteen tekniikoista. Ja ennen kuin ehdin toteuttaa haaveeni, löysin Kuvataideleikki-kirjan, mikä on vastaus haaveeseeni: noin sata ideaa varhaiskasvatuksen kuvataidetoiminnan inspiraatioksi!
Kirja lähtee kuvallisen ilmaisun perusteista, joita voi hyödyntää ihan pientenkin lasten kanssa, ja jatkuu siitä vaativampiin tekniikoihin. Kaikkia ideoita ja tekniikoita yhdistää leikkiin ja luovuuteen perustuva taidekasvatus, joka käy läpi kuvataiteen eri osa-alueita. Nämä osa-alueet onkin esitelty ihanan visuaalisesti ikään kuin vuosikellon muodossa. Aikaan niitä ei toki ole mitenkään sidottu, mutta yhdellä katsomisella hahmottaa selkeästi koko kuvataiteen kirjon, mistä pidän kovasti. Kirjasta löytyy myös lapsen kuvallisen ilmaisun kehitys pähkinänkuoressa, mikä on hyvä lisä.
Näiden laajempien kokonaisuuksien lisäksi kirja ryhmittelee myös yksityiskohtaisemmat tiedot selkeästi. Joka ohjeesta löytyy listattuna tarvikkeet, ohjeet, vaihtoehdot tehtävän muokkaamiseen sekä tavoitteet. Käytetyt tekniikat ovat todella monipuolisia ja innostavia!
Samalla kun kirjan ohjeet korostavat lapsilähtöisyyttä ja leikkiä, ovat ne myös tavoitteellisia tukien laaja-alaisesti lapsen persoonallisen ilmaisutavan sekä taidetaitojen kehitystä. Kirjassa on huomioitu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, mikä on tärkeä perusta kaikelle varhaiskasvatus -kirjallisuudelle ja -materiaalille.
Toinen asia, mikä kirjan vinkeissä on aivan huippua ja sujuvan käyttöönoton kannalta ehdotonta, on se, että kaikki kirjan ohjeet on helppo toteuttaa ja materiaalit niihin löytyy kaapeista ilman lisähankintoja. Tämä kirja ei siis jää kaappiin pölyttymään!
Kirja antaa helposti seurattavat ohjeet eri tekniikoihin, mutta ne ovat myös joustavat niin, että niitä voi hyödyntää monin eri tavoin, eikä onnistuminen ole kiinni niiden noudattamisessa. Aivan kuin kuvataiteen menetelmiä itseäänkin voi visuaalisen ilmaisun lisäksi hyödyntää niin matematiikassa, luonnontieteissä, katsomuskasvatuksessa, mediakasvatuksessa kuin ympäristökasvatuksessa.
Aikuisen innostus ja malli on tärkeää kaikessa toiminnassa, niin myös kuvataiteessa. Ja tämän kirjan avulla kuvataide on helppo ottaa haltuun, vaikkei kuvataide alkujaan olisikaan aikuiselle itselleen tärkeä itsensä ilmaisun muoto. Ja lasten kanssa yhdessä tutkiminenhan on ihan parasta, joten tässä kohtaa kaikki mahdolliset ennakkoluulot itsestä ”epätaiteellisena” ihmisenä voi heittää romukoppaan ja lähteä kartuttamaan lasten visuaalista ilmaisua myös perinteisten piirtämisen, maalaamisen ja askartelun lisäksi uusilla tavoilla! Tämän helpommaksi kuvataiteen aloittamista ei ole tehty!
Kirjan vinkit ovat oivallinen lisä itselleni esimerkiksi eskareiden aakkosvihkon tekemiseen. Siinä lapsilla on vain yksi ohje: jokaisen kirjaimen toteutus tapahtuu eri tavalla; yhtä tekniikkaa tulee käyttää siis vain kerran. Kannustan lapsia miettimään itse erilaisia kuvataiteen tapoja ja materiaaleja, mitä he voisivat töissään hyödyntää. Itselläni on pitkä lista itse keksimistäni tavoista ja tekniikoista, joita on voinut tulla minulta kysymään, jos omat ideat loppuvat. Kirjan vinkit ovatkin mahtava lisä esimerkiksi tähän projektiin.
Erityisesti minua ilahduttaa kirjassa se, että ohjeet jättävät tilaa lasten omille ideoille ja uteliaisuudelle. Lapset pääsevät omin käsin tutkimaan kuvataiteen maailmaa todella luovalla tavalla. Luovuuden ja mielikuvituksen merkitys ymmärretäänkin nykyaikana hyvin eikä kuvataide ole pelkkää valmiista mallista tekemistä. Joskus voi kuitenkin olla haastavaa miettiä, miten luovuuden saisi heräämään lapsissa, jotka eivät lähtökohtaisesti ole itse uteliaita kokeilemaan ja ideoimaan. Siksi tämä kirja on tärkeä työväline varhaiskasvatukseen, koska se antaa henkilökunnalle työkalun, miten kannustaa lapsia uteliaaseen ja tutkivaan otteeseen kuvataiteessa. Taide tosiaan kuuluu kaikille, kuten kirjassakin sanotaan.
Toisaalta monet kirjan vinkit ovat myös niin helposti käyttöön otettavia, että helposti voisin kuvitella käyttäväni kirjan tekniikoita esimerkiksi lasten viikoittain vaihtuvalla omatoimisella kädentyö -pisteelläkin lisänä sellaisille lapsille, jotka ovat kiinnostuneita luomaan kuvataidetta enemmän kuin mitä varhaiskasvatuksessa ohjatusti tarjotaan. Monet tekniikoista ovat myös omiaan ryhmätyötaitojen hiomiseen.
Tämä kirja on todellakin virkistävä ja merkittävä vastakohta suoraan valmiista mallista tekemiselle. Kirja painottaa lapsen aktiivista roolia, jossa tekeminen on merkityksellisempää kuin lopputulos, kun taas valmiista mallista ”kopioiminen” on täysi kontrasti sille ajattelulle. Tällainen ajattelu istuu minuun todella hyvin, ja se soveltuu lapsilähtöiseen toimintaan jo senkin takia, kun lapset ovat ympäristönsä luontaisia ihmettelijöitä sekä yksityiskohtien tutkijoita ja ihastelijoita vaikkapa esimerkiksi luonnossa.
Nykyajassa puhutaan paljon suorittamisesta. Tekemisen merkityksellisyyden korostaminen on vastaisku sille. Koen todella tärkeänä, että lapsille juurrutetaan jo varhain ajatusta, että matka on päämäärää tärkeämpi. Siihen ajatteluun sisältyy niin paljon syvällistä elämäntapaa ja arvomaailmaa. Se kytkeytyy vahvasti hyvinvointiin, tunnekasvatukseen, onnellisuuteen, kiitollisuuteen ja elämän merkityksellisyyden kokemiseen. Toki taidetta itseään tituleerataankin terapiaksi, eikä suotta.
Tällainen kokeileva, intuitiivinen ja luova kuvataiteen tekeminen ja itsensä ilmaiseminen on itsessään mindfullnessia ja läsnäoloharjoitusta. Siksi on tärkeää, että kirjassa kuvataidekasvatusta ei nähdä pelkästään hienomotoristen taitojen harjaannuttajana. Kirja onkin todella raikas tuulahdus varhaiskasvatukseen juuri sen ajankohtaisuudenkin vuoksi. Kuvallisen ilmaisun tekniikat ovat myös lapsen sisäisen maailman yksi dokumentointikeino, mistä kirja kertoo myös kattavasti.
Kun varhaiskasvatuksessa puhutaan itsensä ilmaisemisesta, painottuu se monesti kielelliseen ja sanalliseen ilmaisuun. Itsensä ilmaisemista liikkeen ja kuvataiteen keinoin ei kuitenkaan sovi unohtaa! Kuvataideleikki auttaakin juuri siinä! Toki kuvalliseen ilmaisuun on tärkeää yhdistää sanallista ilmaisua ja kuvan lukemisen taitoa, kuten kirjassa vinkataan. Lasten kanssa on tärkeää tutkia laajasti erilaisia visuaalisen taiteen ja kulttuurin muotoja. Kirjassa mainitaan esimerkiksi vinkkeinä eri aikakaudet, rakennukset, veistokset, taidekuvat ja mediaesitykset. Lisäksi itse olen todennut, että myös monesti liian vähälle jäävää perinnekasvatusta on todella hedelmällistä käydä läpi esimerkiksi eri aikakausien maalauksia eskareiden kanssa tutkimalla.
Haluatko sinäkin lähteä tukemaan lapsen visuaalisen ilmaisun kehittymistä ja kokonaisvaltaista kasvua tämän iloa kuplivan kirjan kanssa?
Kirjoittaja varhaiskasvatuksen opettaja Outi Kosunen