Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Oletko joskus tuntenut olevasi kiukkuinen kasvattaja? Kyse voi olla rajattomuudesta

Kirjoittanut: Tiia Trogen - 7.10.2022

Oletko joskus tuntenut olevasi vihainen vanhempi tai kiukkuinen kasvattaja?

Kyse ei välttämättä ole tunnesäätelykyvystä, vaan kuormituksesta ja rajattomuudesta.

Viha ja ärtymys kertovat usein siitä, että omat rajamme on ylitetty. Lapsuudessa meille on saatettu opettaa, että viha on kielletty tunne ja sitä ei ole saanut ilmaista. Meitä kohtaan on osoitettu myös ehdollista rakkautta, jolloin olemme saaneet kehuja, kun käyttäydymme toivotusti, mutta esimerkiksi vihan ilmaisusta meitä on rangaistu.

Meille ei ole opetettu, kuinka pitää rajoista kiinni. Kun meitä ei ole hyväksytty sellaisena kuin olemme, selviytymiskeinomme on ollut miellyttää muita ja luopua rajoistamme. Rajattomuus on selviytymiskeino sisäisen turvattomuuden tunteen kanssa. Vuosien jälkeen voi olla, että emme edes enää tunnista omia rajojamme. Olemme hyväksyneet ikuisen joustajan roolin.

Jos esimerkiksi menet kaveriporukan kanssa syömään, he saattavat kysyä, mihin haluaisit mennä, mutta vastaat: ”Mulle käy kaikki. Mikä teistä olisi kiva paikka?” Tai työpaikalla olet heti ensimmäisenä tekemässä poissaolijan työtehtävät, vaikka tarvitsisit lepoa.

Rajattomuus yhdistyy usein myös toisten ihmisten yliymmärtämiseen. Saatamme miettiä työtehtävien jaossa muiden taakkoja, perhetilanteita tai voimavaroja. Mietimme, että toisella on vielä vaikeampi tilanne kuin itsellä. Myötätunto on hyvä ja tärkeä asia, mutta liiallinen kiltteys syö hyvinvointia.

Miten tunnistaa onko kyse rajattomuudesta?

Emme aina tunnista rajattomuutta. Se voi tuntua epämääräisenä ahdistuksena, johon emme oikein tiedä syytä. Meillä voi olla epämukavuuden, pelon, ahdistuksen, inhotuksen, suuttumuksen tai häpeän tunteita, kun rajamme ylitetään. Saatamme kuitenkin olla välillä hämmentyneitä ja miettiä, mitähän ihmettä tämä on.

Kun emme ole saaneet ilmaista tarpeitamme, olemme tukahduttaneet ne. Kun näin on tapahtunut vuosikausia, olemme etääntyneet itsestämme. Yhteys omaan kehoon, tunteisiin, tarpeisiin ja ajatuksiin voi olla heikko. Meidän voi olla vaikeaa arvioida omat voimavaramme. Mitä jaksan ja mitä en? Emme välttämättä tunnista, kun toinen ylittää rajamme. Oman kehon yhteyteen voi kuitenkin palata ja vahvistaa sitä. Kun vahvistamme yhteyttä, alamme myös tunnistamaan rajamme ja toivottavasti jossain vaiheessa myös pitää niistä kiinni.

Harjoitus
Rajatavoite

Mieti sellaisia tilanteita, joissa rajasi ylitetään. Mitä toivoisit näissä tilanteissa tapahtuvan? Kun muodostamme rajojen pitämisestä tavoitteita, meidän on helpompi kulkea niitä kohti ja harjoitella rajojen asettamisen taitoa. Voit esimerkiksi ottaa tavoitteeksi sanoa, mitä mieltä olet, vaikka olisit eri mieltä toisen kanssa. Voit olla tässä tilanteessa samaan aikaan huolissasi, mitä toinen siihen sanoo, mutta se ei estä sinua sanomasta. Tai voit ottaa tavoitteeksi, että teet päätöksiä ottaen huomioon omat tarpeesi ja toiveesi, etkä vain mieti, mikä olisi toisille parasta. Tämä ei tarkoita sitä, että et huomioisi muita tai toisten tarpeita, mutta otat myös itsesi huomioon. Kun opettelet asettamaan rajoja, ei kannata olettaa, että onnistut kerralla. Usein tämän oppiminen kestää kauan. Ole itsellesi armollinen ja juhli joka kerta, kun onnistut asettamaan edes pienen rajan.


Lähde:
Tiia Trogen
Lempeän kasvattajan opas
Aikuisen itsesäätely ja itsemyötätunto


TUTUSTU LISÄÄ KIRJAAN TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

rajat, kiltteys, tunnollisuus, kasvattajan tunnesäätely, lempeä kasvatus

Arkisto:

2024

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Tammikuu

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.