Varhaiskasvatuksen opettaja Sanni Pulkkisen työarki alle 3-vuotiaiden ryhmässä on vauhdikasta ja vaihtelevaa. Hän saa energiaa toimivasta tiimityöskentelystä, ja se on hänelle tärkeä arvo. ”Saan voimaa ihanista työkavereista, joiden kanssa jaan arjen ilot ja surut.”
Sen lisäksi, että Sanni nauttii toimivasta työtiimistä, hän mainitsee parhaita hetkiä työssä olevan, kun hän huomaa ansainneensa lapsen luottamuksen. ”Luottamus ei ole mikään itsestäänselvyys ja sen rakentamiseen pitää panostaa.”
Ammattikirjallisuus on Sannille merkittävä tapa kehittää työtä ja saada helposti uusia ideoita. Myös hänen työpaikallaan panostetaan ammattikirjojen hankintaan, mistä hän on kiitollinen. Ammattikirjallisuuden kautta hän on saanut kokea, miten paljon kirjat vahvistavat työssä jaksamista ja keskittymistä.
Viimeisimmäksi Sanni on lukenut Liisa Ahosen Vasun käyttöoppaan (loppuunmyyty). Kirjasta hän sai hyviä työkaluja ja vinkkejä tuoda vasun eri osa-alueet osaksi varhaiskasvatuksen arkea. Hän nimeää suosikkikirjoikseen myös Untuvikot, Tiimin voima varhaiskasvatuksessa ja Hyvä pedagoginen kirjaaminen.
Sanni toivoo lukevansa tulevaisuudessa yhä enemmän mielen hyvinvoinnista varhaiskasvatustyössä. ”Yhä useampi kokee varhaiskasvatustyön kuormittavuuden olevan kriittinen tekijä siihen, miksi vaikka työstä joudutaan jäämään pois mielenterveyshaasteiden vuoksi.” Hänen mielestään ammattikirjallisuuden ei tarvitse aina koskea lapsiryhmän toimintaa tai pedagogisen dokumentoinnin eri keinoja. ”Kirjallisuus voi myös antaa keinoja jaksaa työssä paremmin sekä keskittyä omaan mielenterveyteen ja hyvinvointiin.”
Sanni on Varhaiskasvatuksen Tietopalvelun jäsen ja kannustaa kaikkia aktiivisesti kehittämään itseään ammattikirjojen avulla: ”Jokaista uutta kirjaa ei tarvitse lukea, vaan oleellista on oman toiminnan tarkastelu ja pohtiminen kirjojen avulla!”
SANNI PULKKINEN on varhaiskasvatuksen opettaja Joensuusta.
varhaiskasvattaja kertoo, ammattikirjallisuus