Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Muutokset aiheuttavat suuria tunteita

Kirjoittanut: Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston - 16.3.2023

Lapsen näkökulmasta monet elämän arkisetkin asiat tuntuvat vielä yllättäviltä tai käsittämättömiltä, minkä vuoksi lapset tyypillisesti rakastavat kaikkea tuttua ja turvallista. Mutta onko mikään yhtä varmaa jatkuvasti kehittyvän ja kasvavan lapsen elämässä kuin muutos?

Osa isoista muutoksista, kuten varhaiskasvatuksen tai koulun aloittaminen, koskettaa lähes jokaista lasta. Lapsi saattaa muuttaa tai perheen kokoonpano voi muuttua esimerkiksi pikkusisaruksen syntymän, vanhempien eron tai uusperheen muodostumisen vuoksi. Onnettomuudet ja läheisen sairastuminen tai kuolema ovat esimerkkejä muutoksista, jotka usein aiheuttavat surua, huolta ja turvattomuutta. Muutos voi liittyä myös positiivisiin asioihin, kuten uuden harrastuksen aloittamiseen, uusiin ystäviin tutustumiseen tai oman huoneen saamiseen.

Lapsen synnynnäinen temperamentti ja aiemmat kokemukset vaikuttavat esimerkiksi siihen, suhtautuuko lapsi yleensä muutoksiin innokkaan uteliaasti vai pelokkaan varautuneesti ja miten nopeasti hän niihin sopeutuu. Muutoksen aiheuttama stressi voi näkyä esimerkiksi levottomuutena, uhmakkuutena tai voimakkaiden tunnekuohujen lisääntymisenä. Lapsen voi olla vaikeampi hallita käytöstään, ja hän voi käyttäytyä jopa aggressiivisesti. Lapsella saattaa olla vatsa- tai uniongelmia ja keskittymisvaikeuksia.

Muutoksiin sopeutuminen ei välttämättä ole suoraviivaista vaan muistuttaa usein vuoristorataa kuherruskuukausineen ja hankalampine jaksoineen. Harva iso elämänmuutos on kerralla ohi vaan siihen liittyvät tunteet ja ajatukset saattavat herätä uudelleen ajan kuluttua. Lapsi hyötyy aina empaattisesta asenteesta ja hyväksyvästä suhtautumisesta kaikenlaisiin tunnereaktioihin.

Lähde:
Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston
Fanni ja pikkuinen Miu
Isoihin muutoksiin sopeutuminen

TILAA KIRJA.

Artikkelin avainsanat:

muutokset, tunnetaidot, fanni, muutoksiin sopeutuminen

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.