Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Kun ei saa, mitä haluaa, lapsen superkoira Manteli ärähtää ja painaa mantelitumakkeessa olevaa hälytysnappia

Kirjoittanut: Taina Sainio & Nina Sajaniemi - 9.3.2023

Tunteitasi säätelee aivojen mantelitumakkeessa asuva superkoira Manteli. Se on ystäväsi ja henkivartijasi. Superkoira tarkkailee valppaana koko ajan kaikkea, missä liikut, leikit ja toimit. Sillä on tunnetutka, jonka avulla se havainnoi jatkuvasti, näkyykö ympäristössä jotain uhkaavaa. Superkoira on tosi nopea varoittamaan vaaroista, mutta se ei ole aina oikeassa!
Ote lasten tietokirjasta Nestori Neuroni ja hämmästyttävät aivot

Mielihyvän tavoitteleminen — haluaminen — on elämän ytimessä. Kun ei saa, mitä haluaa, lapsen superkoira Manteli ärähtää ja painaa mantelitumakkeessa olevaa hälytysnappia. Silloin elimistö valpastuu ja toiminta käynnistyy: jotakin on tehtävä mielihyvän saavuttamiseksi. Mielihyvän palautuminen palkitsee, ravitsee aivoja ja on välttämätöntä hyvinvoinnille. Aikuiset ovat oppineet — toiset paremmin ja toiset huonommin — että mielihyvää voidaan odottaa ja että odottaminen vaatii sinnittelyä.

Lapset ovat erittäin taitavia haluamaan. He eivät kuitenkaan vielä tiedä, mitä tarvitsevat. Lasten on opittava, että halun vastaisen toiminnan aiheuttama paha mieli, harmi, pettymys ja turhautuminen kuuluvat elämään. Ne ovat osa oman kehon toimintaa, ja ne vaihtuvat lopulta mukavaan oloon, iloon ja onnistumiseen. Aikuiset aiheuttavat lapsille tunteita kieltäessään, estäessään ja ohjatessaan heitä erilaisissa tilanteissa. Aikuisen tehtävänä on ottaa vastaan nämä tunteet ja auttaa lasta tulemaan niiden kanssa joustavasti toimeen. Superkoira Mantelit ovat kaikki omanlaisiaan. Toiset painavat heti hälytysnappia ja haukkuvat kiivaasti, kun taas toiset ovat verkkaisempia ja vähä-äänisempiä.

Superkoira Mantelin toiminta saa aikaiseksi sen, että tuntemukset vaihtelevat jatkuvasti epämukavuudesta mukavuuteen. Tuntemusten vaihtelevuus on osa elämää. Arki sujuu välillä ilman suuria harmeja, pettymyksiä ja ristiriitoja. Hyvällä mielellä on helppo olla, ja superkoira Manteli saa levätä. Valpastuttavia tapahtumia ilmaantuu kuitenkin tuon tuosta, ne herättävät superkoiran ja hälytys käynnistyy.

Pahan mielen kasvaessa joutuu sinnittelemään. Se on taito, jonka oppiminen kestää vuosia ja jota on harjoiteltava paljon.

LASTEN TIETOKIRJA AIVOISTA: Nestori Neuroni ja hämmästyttävät aivot


Sohvi on reipas, iloinen ja ihana tyttö, mutta silti kaikki ei aina mene niin kuin hän — tai äiti! — on suunnitellut. Kun Sohvin olisi tarkoitus lähteä aamulla uuteen päiväkotiryhmään, hän luikkiikin piiloon eikä suostu pukemaan päälleen. Hänen sydämensä hakkaa ja vatsansa on täynnä perhosia. Mitä hänelle oikein tapahtuu — ja voisiko hänen aivoillaan olla jotakin tekemistä asian kanssa?

Yhdessä Nestori Neuronin kanssa Sohvi lähtee matkalle, jonka aikana hän pääsee näkemään, miten aivot toimivat — ja tapaamaan sen eri osien valtiaat professori Pöllön, kirjastonhoitaja Turso-norsun ja superkoira Mantelin. Voisivatko ne yhdessä auttaa Sohvia selvittämään, mitä hänen kehossaan tapahtuu?

SUOSITUSIKÄ 4+ KATSO NÄYTEArtikkelin avainsanat:

itsesäätely, aivojen kehitys

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.