Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Hyvät kaveritaidot ovat osa onnellista lapsuutta

Kirjoittanut: Karoliina Ahonen - 31.12.2021

"Parhaimmillaan kavereiden kanssa oleminen on niin hauskaa, ettei päiväkotipäivän päätteeksi malttaisi jättää leikkejä kesken", sanoo tutkija Vilja Laaksonen uutuuskirjassaan Kaveritaidot varhaiskasvatuksessa. Uutuuskirja osoittaa, että lapselle merkityksellisiä asioita kaverisuhteissa ovat hauskat leikit, yhteenkuuluvuuden kokemukset ja toisten hyväksyntä.

Vilja toteaa erilaisten kaveripulmien, kuten yksinäisyyden ja kiusaamisen olevan osa jo varhaiskasvatusikäisen lapsen elämää. Joillakin lapsilla yhteiset leikit ja kavereiden kanssa toimiminen tuntuu sujuvan helposti, kun taas toisilla on enemmän vaikeuksia toimia ryhmässä. Pienikin lapsi voi kokea jäävänsä ryhmän toiminnan ulkopuolelle. ”Jokainen on joskus yksin, mutta on eri asia olla välillä yksin kuin kokea toistuvasti yksinäisyyttä”, korostaa Vilja.

Lapsen ulkopuolisuuden kokemukseen voidaan vaikuttaa ja sitä voidaan ennaltaehkäistä varhaiskasvatuksessa. Siinä missä yksi lapsi hakeutuu aktiivisesti toisten seuraan ja tutustuu helposti uusiin kavereihin, voi toisella lapsella olla vahvuuksia ylläpitää pitkäaikaisia ja vastavuoroisia kaverisuhteita muutaman parhaan ystävän kanssa. ”Vaikka lapsilla voi olla erilaisia valmiuksia toisten kanssa toimimiseen, kaveritaitoja voi aina oppia ja harjoittaa.”

Voit työssäsi lapsen parissa vaikuttaa siihen, että jokainen lapsi pääsee rakentamaan turvallisia vuorovaikutussuhteita. Apunasi sinulla on Kaveritaidot varhaiskasvatuksessa -kirja, joka toimii hyvin kokonaisuutena, mutta voit pysähtyä sen ääreen myös pala kerrallaan. ”Muista, että meistä jokainen katsoo lasten kehitystä omasta näkökulmastaan, mutta tavoite on sama. Tukea lasten turvallista kehitystä ja mahdollistaa onnellinen lapsuus.”

FT VILJA LAAKSONEN on lasten kaveritaidoista väitellyt tutkija, johtaja ja kahden pienen lapsen äiti. Lasten maailmaan sukeltaminen tutkijan silmin on avannut kaveritaitojen merkitystä tasapainoisen elämän polulla. Hän uskoo, että jokaisella lapsella on oikeus tulla hyväksytyksi ja saada turvallisia kokemuksia kavereiden kanssa.

TILAA KAVERITAIDOT VARHAISKASVATUKSESSA -KIRJA TÄSTÄ.

VILJAN KUVA: Jussi Judin

Artikkelin avainsanat:

kaveritaidot, onnellinen lapsuus, ulkopuolisuuden kokemukset, ystävyyden merkitys

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.