Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Rytmisoittimilla soitettavia riimimittaisia loruja lasten musiikkikasvatukseen

Kirjoittanut: Outi Kosunen - 18.4.2024

Tällä viikolla olen tutustunut Pedapuun Soitinloruja-kortteihin, jotka ovat rytmisoittimilla soitettavia riimimittaisia loruja lasten musiikkikasvatukseen. Lorukortit ovat minulle tuttu ja hyvin mieleinen työkalu varhaiskasvatuksessa, mutta soitinlorukortteihin en ole aiemmin törmännyt. Lorukorteista pitää niin pienemmät kuin isommatkin lapset. Lapsen etua palvelee luonnollisesti myös aikuisen motivaatio, mitä nämä kyseiset soitinlorukortit ehdottomasti lisäävät.

Varhaiskasvatuksen arki koostuu lukemattomista pienistä ja vähän isommistakin yksityiskohdista. Näin ollen varhaiskasvatuksen henkilöstö pitää jatkuvasti todella monta nauhaa samaan aikaan käsissään. Joka hetki ei ole mahdollista keskittyä kaikkiin asioihin samaan aikaan, mutta siitä huolimatta on ehdottoman tärkeää, että varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen asiakirjoissa mainittavat asiat toteutuvat säännöllisesti arjessa. Soitinloruja-korttisarja on tarkoitettu pedagogiseksi musiikkikasvatuksen työvälineeksi varhaiskasvatukseen, ja auttaa henkilöstöä juurikin ylläpitämään laatua varhaiskasvatuksessa kaiken arjen sirpaleisuuden keskellä.

Jokaisella varhaiskasvatuksen työntekijällä on omat vahvuuteensa ja mielenkiinnonkohteensa. Toisilla se on musiikki. Itse rakastan musiikkia, mutta siitä huolimatta haluaisin mahduttaa enemmän musiikkia eskarin arkeen. Koen, että lauluja on soittamista helpompaa yhdistää melkein mihin vaan teemaan. Soittaminen tuntuu vaativan enemmän ennakkoon suunnittelua, vaikka oikeastaanhan soittimet olisi ihan helppo yhdistää laulun tavoin hetkeen kuin hetkeen. Silti soittimet tuntuvat helpommin unohtuvan. Soitinlorukortit ovatkin oiva lisä varhaiskasvatukseen, koska niiden avulla saadaan musiikkia ja erityisesti soittamista lisättyä arkeen kuin huomaamattaan.

Jos taas musiikki ei satu kuulumaan sinun vahvuuksiisi, ovat soitinlorukortit silloinkin iso apu varhaiskasvatuksen arjessa. Kortit ovat niin helppokäyttöiset, että kuka vaan voi ottaa niitä lasten kanssa täysin ilman ennakkoon suunnittelua! Korteissa pidän erityisesti siitä, että korteissa on loruja eikä lauluja. Tällöin vähemmän musiikkia harrastavankaan tai laulamisesta vähemmän nauttivan ei tarvitse stressata, osaako hän korttien laulut vai ei, vaan kortit tulevat takuulla käyttöön. Lorujen tahtiin soittaminen sujuu keltä vaan. Ne ovat myös mukava ensikosketus lapsille, jotka eivät ole vielä tottuneet soittamaan laulun tahtiin. Soitinlorujen kanssa lapset saavat myös hyvää harjoitusta perusrytmistä.

Korteissa pidän paljon myös siitä, että soittimet on listattu kortin yläreunaan, jolloin välineet on nopea ottaa esille. Lukemaan oppineet lapset olivat myös innoissaan lukemassa korteista, mitä soittimia seuraavaan loruun tarvitaan. Siinä he saivat myös haastaa itseään vaikeampien sanojen kanssa, kuten quiro. Riimit tulevat myös tutuiksi soitinloruja käyttäessä, koska lorujen lauseet on rakennettu riimimittaan. Kortin kuvaa tutkimalla ja kuvasta kertomalla tulee samalla harjoiteltua itsensä ilmaisua. Korteissa yhdistyy siis musiikin lisäksi vahvasti kielelliset valmiudet.

Järjestelmällisyyttä ja perusteellisuutta arvostavana ihmisenä nautin korteissa myös siitä, miten lorukortit ovat värikoodattuja vuodenaikojen mukaan. Korteista löytyy myös keskusteluvinkkejä kortin kuvaan liittyen sekä helposti ymmärrettäviä soittovinkkejä, joissa tulee myös musiikin termejä tutuksi. Ihaninta korteissa kuitenkin on se, että ne voi ottaa käyttöön tuosta noin vaan missä vaan helposti ja nopeasti!

Mahdollista on myös perehtyä ajan kanssa soitinloru-vinkkeihin erillisen korttisarjan mukana tulevan ohjeistuksen kanssa. Kuten toisto loruissa on tärkeää, on tärkeää pitää yllä toisteisuutta myös soittimien soitto-otteiden kertaamisessa. Soitto-otteet ja -ohjeet löytyvätkin valmiina ohjeistuksessa, jossa on myös innostavalla ja keskustelua herättävällä tavalla kerrottu esim. rytmistä.

Nämä soitinlorut olivat todella mieleinen yllätys ja toimiva kokonaisuus.

Kirjoittaja:
Outi Kosunen
Varhaiskasvatuksen opettaja

Artikkelin avainsanat:

musiikkikasvatus, arvio, lorut, riimit, kortit, musiikki

Arkisto:

2024

2023

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Joulukuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.